/ БГНЕС
Нуждаем се от истински анализ имаме ли на законодателно ниво средства за ефективна защита на съдиите, каза съдия Владислава Цариградска по време на изслушване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя се обърна с тези думи към министъра на правосъдието Атанас Славов, който присъства на заседанието.

„Нашето общество трябва да намери начин и форма да разплете цялата тази мрежа“, каза Цариградска. Тя изрази опасения, че се подготвя „поредният случай на замитане, на лов на вещици и изгаряне на някакви хора, в името на това да се опазят тайните“.

От думите на Цариградска стана ясно, че според нея в момента не са достатъчно възможностите съдиите да бъдат защитени, когато срещу тях има целенасочени атаки и опити за оказване на натиск.

Министър Славов посочи, че ще провери в Бюрото по защита към Министерство на правосъдието, което охранява свидетели, дали Мартин Божанов е ползвал някаква форма на защита и на специален транспорт.

Преди дни от прокуратурата съобщиха, че към досъдебното производство за организирана престъпна група с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари, част от която е убитият Мартин Божанов, са приобщени и сигналите на съдия Владислава Цариградска и съдия Цветко Лазаров за заплахи срещу тях.

По-рано днес бяха изслушани и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и журналистът и съосновател на „Антикорупционния фонд“ Николай Стайков във връзка с информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.
Константин Костов/БТА