Трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на МВР, каза по време на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС журналистът и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков. По думите му Божанов е парадирал със специфичен свой статус.

Николай Стайков е поканен да говори във връзка с информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати. Преди това беше изслушан и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Стайков добави, че до АКФ е стигнала информация, че Божанов е използвал син буркан в автомобила си, като добави, че трябва да се установи дали си го е купил или някой му го е дал. Също така, по думите му, е влизал на паркинга на спецпрокуратурата и спецсъда.

Сарафов пред ВСС: Не е моментът сега да провеждаме лов на вещици, да гоним неудобните и да закриляме удобните

Николай Стайков обяви, че Мартин Божанов е имал 4-5 телефона, като постави въпроса защо полицията е открила само два. Също така каза, че има данни, че пред клуба, както и пред ресторант „Осемте джуджета“, са били паркирани полицейски автомобили. Той посочи, че по негова информация клуб „SS“ започва да работи преди около 10 години и в него е работила жената на Божанов. Николай Стайков посочи, че в разговор с магистрати е разбрал, че съществуват членски карти за клуба.

Според журналиста моделът на Божанов е включвал подкупване на съдии за назначаване на определени вещи лица до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми и решаване на определени дела с голям материален интерес. Той добави, че Божанов започва на „улично ниво“ с малки имотни измами, но разширява кръга си на влияние, като издигането му е свързано с хора от съдебната система, на които е залагал и които се издигат до „едни изключително високи нива в съдебната система“. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА