Не разполагам с проверена информация за съдии, участващи в частни клубове, заяви изпълняващият функциите главен прокурор
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати. 

Съдийската колегия гласува и прие да изслуша и съдия Владислава Цариградска. 

Сарафов заяви, че инструментите, с които разполага в момента са - ревизия на всички прекратени дела свързани с Божанов и проверка на отказите постановени по сигнали срещу него, както и ревизията и проверката на Софийската районна прокуратура. 

Той обяви, че към момента не разполага с достоверна и проверена информация по отношение на наличие на частни клубове и магистратско влияние, на съмнителни контакти на съдии и криминално проявени лица. 

"Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, тоест да гоним неудобните и да закриляме удобните. Ние трябва да стъпваме на доказателства и, ако се налага да освободим тези колеги", подчерта изпълняващия функциите главен прокурор.

"Убеден съм, че разследване на съществуването на този клуб, неговата членска маса и причините заради, които са го посещавали трябва да бъде обект от това разследване. Аз съм убеден, че колегите, които работят ще имат това предвид. Няма как да се игнорират фактите изложени в публичното пространство. Главният прокурор не провежда нито едно разследване", категоричен бе Сарафов във връзка с частния клуб на Мартин Божанов.

Сарафов коментира и списъка с имена на магистрати в списъка с членове на клуба. 


"Циркулирането на разни списъци в публичното пространство е много опасно. Това не трябва да се превръща в повод за някаква институционална репресия и обществена реакция. Опасно е в подобни списъци да попаднат невинни хора. Аз бих изпратил към прокурорската колегия на ВСС и съдийската колегия на ВСС, ако има колегия, а не съвети, само проверени данни в рамките на проверките и ревизиите, които съм назначил", каза той. 

Той добави, че никакъв такъв списък при него не е постъпвал. 

Припомня ме, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.  Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня