Над 70 хиляди са българите, които са сменили своя единен граждански номер. Това стана ясно от изказване на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, на чието подчинение е "ГРАО".

Коментарът му е по повод информацията, че Мартин Божанов - Нотариуса е сменил своето ЕГН.

Проверяват в ГРАО кой, как и на какво основание е сменил фамилното име и ЕГН-то на Нотариуса

"Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България", заяви в Смолян Цеков, цитиран от 24 часа.

Според министъра Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г. Конкретните данни за случая той очаква да получи до края на ден.

"Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. От там нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна", каза министър Цеков.

МВР има данни, че Нотариуса е сменил името и ЕГН-то си

"Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт. Даже винаги въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Граждански процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата. Става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори например. Променя се след това ЕГН-то и лицето получава абсолютно нови лични данни", обясни министърът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня