Рамадан Аталай
Рамадан Аталай / БГНЕС, архив
Депутатът от ДПС заподозря, че следващата министерска оставка ще е на Теменужка Петкова
Депутатите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Промените бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. 

БСП подкрепи управляващите с мотива, че енергетиката трябва да бъде стабилна. Социалистите обаче се заканиха да следят дали студеният резерв наистина ще отиде в ТЕЦ "Марица Изток 2".

Остро изказване направи депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той заподозря, че следващата министерска оставка ще е на Теменужка Петкова. 

„Съжалявам, че г-жа Теменужка Петкова не е тук, но имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от това правителство, ще бъде тя, когато министър-председателят ще се откаже от заповедта и тя трябва да дойде тук и да обясни как и по какъв начин ще нарушаваме принципни неща, въведени в енергетиката от 2003 г.“, каза той. 

"Разглеждаме един текст, който не му е място в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Текст, който възникна въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи. Текст, който няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система", каза още Аталай. Според него в момента се прави опит за преразпределение на бизнес, а няма загриженост за енергетиката.

"В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да почнем търговията с капацатитет, за да отпадне студения резерв. Това, което е другият принцип на осигуряване сигурност, стабилност и адекватност на електроенергийната система. Колеги, от 31 юли до другия 3 юли нашата енергийна система ще остане да виси във въздуха поради липса на сигурност", каза още депутатът от ДПС.

"Най-лошото, което направихме е, че допуснахме политиката в енергетиката, обяви пък Валентин Николов от ГЕРБ.