Всички партии одобриха и подписаха коалиционното споразумение. А утре (11 декември), от 10:00 ч., на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи и мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание „Продължаваме промяната“.След това от 13:00 ч. в сградата на Народното събрание те ще представят структурата и състава на Министерския съвет.

Бъдещото правителство се очаква да бъде гласувано в пленарната зала в понеделник (13 декември). Така народните представителите ще трябва да се съберат на извънредно заседание, тъй като редовното е чак в сряда.

Подписаха коалиционното споразумение за съставяне на правителство

Финалните текстове по коалиционното споразумение за съставяне на правителство бяха готови още вчера (9 декември). На лидерска среща между четирите формации бяха изчистени забележките.

А днес в края на деня Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на "Продължаваме Промяната", потвърдиха подписването на коалиционното споразумение с "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България".

"Току-що споразумението беше подписано от всички наши коалиционни партньори", заяви Кирил Петков.

Коалиционния договор са подписали лидерът на ИТН - Слави Трифонов, председателят на БСП - Корнелия Нинова, и Христо Иванов от "Демократична България".

БСП одобри единодушно коалиционното споразумение, ето кои са техните министри

По-рано с пълно единодушие Националният съвет на БСП прие споразумението за съвместно управление на България и даде мандат на председателя на БСП Корнелия Нинова да го подпише, както и с пълно единодушие бяха гласувани предложенията за членове на Министерския съвет. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на партията Атанас Зафиров и допълни, че за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията е предложена Корнелия Нинова, за министър на земеделието - Иван Иванов, за министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, и за министър на туризма - Христо Проданов.

„Ако успеем утре да подпишем споразумението и мандатът бъде връчен през почивните дни, възможно е до края на деня в понеделник България да има ново правителство”, заяви пред медиите Зафиров и допълни, че тече подготовка за извънредно заседание на Народното събрание именно в понеделник.

ДБ подписаха коалиционното споразумение

Кирил Петков заяви, че всеки от коалиционните партньори ще носи отговорност за отбора, който предлага.

"Тези хора стават един общ отбор - отборът на България, и ние ще изискваме резултатите, които всички заедно сме се съгласили, че трябва да постигнем", категоричен бе Петков.