С пълно единодушие от 138 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се" съставът на Националния съвет на БСП прие без забележки споразумението за съвместно управление на България и даде мандат на председателя на БСП Корнелия Нинова да го подпише, както и с пълно единодушие бяха гласувани предложенията за членове на Министерския съвет. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на партията Атанас Зафиров.

На 11 декември (събота), от 10:00 ч. на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание „Продължаваме промяната“. Бъдещото правителство се очаква да бъде гласувано в пленарната зала в понеделник. Така народните представителите ще трябва да се съберат на извънредно заседание

Ето одобрените кандидати за министри и вицепремиер:

♦ Вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Корнелия Нинова
БСП България

 Министър на труда и социалната политика Георги Гьоков

Георги Гьоков БСП
БГНЕС

 Министър на туризма Христо Проданов

Христо Проданов БСП
БГНЕС

 Министър на земеделието Иван Иванов

Иван Иванов БСП
БГНЕС

„Ако успеем утре да подпишем споразумението и мандатът бъде връчен през почивните дни, възможно е до края на деня в понеделник България да има ново правителство”, заяви пред медиите Атанас Зафиров и допълни, че тече подготовка за извънредно заседание на Народното събрание именно в понеделник.

На въпрос дали е имало критики от т.нар. вътрешна опозиция към споразумението, Зафиров каза, че по-скоро е имало съдържателна дискусия, но в нея е станало ясно, че интересите на БСП и нейните коалиционни партньори са защитени по най-добрия начин.

Радев връчва мандата на „Продължаваме Промяната“ на 11 декември

БСП ще има четири министерства плюс вицепремиерско място. Заслужено, според представители на партията, то ще отиде за лидера им - Корнелия Нинова, посочва NOVA.

„Моето мнение е, че тя има пълното право да участва в управлението на страната”, заяви проф. Георги Михайлов.

Подкрепям Корнелия Нинова за всеки държавен пост, стига да остави партията на мира”, заяви Кирил Добрев.

„Много сложни въпроси чакат БСП, при всяко положение Корнелия Нинова не трябва да е председател на БСП, може да е вицепремиер”, заяви Антон Кутев.

Дали ще бъде поискано Нинова да напусне председателското място в БСП преди Конгреса на партията, предстои да стане ясно. Според левите, обаче, на БСП няма да й лесно в управлението.

„Лично моето мнение беше, че БСП може да участва, без да е в изпълнителната власт”, заяви Петър Мутафчиев преди Националния съвет. „Това ти дава възможност да подкрепяш политики, но и да наложиш 4-5 важни неща за БСП и за българските граждани. Нищо не пречеше да поискаме председателското място и да гарантираме мнозинството в Народното събрание”, допълни Мутафчиев.

„Мисля, че колегите са съобразили с това, което искаме - постигнат е баланс”, заяви Румен Гечев.

„Аз мисля, че това ще е тежко управление и за правителството, и за БСП – тук става дума за една типично ляво-дясна коалиция, която обикновено убива левите партии”, смята Антон Кутев.

Междувременно по-късно вечерта от БСП беше изпратена позиция до медиите заради появили се информации. 

"Категорично се противопоставяме на опитите да бъде компрометирано името на Иван Иванов, номиниран за министър на земеделието. Изнесената информация не е вярна", заявяват от Изпълнителното бюро на БСП в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

"Иван Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. В посоченото в публикациите време е бил студент в СУ "Свети Климент Охридски". За да се издържа, като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек", посочват от ръководството на БСП.

В позицията се заявява още, че заради непримиримите му позиции "срещу корумпираното управление на ГЕРБ", неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП, като нито една от тях не е открила каквито и да било нередности.

"Иван Иванов в продължение на осем години е член и заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. В комисията по европейски въпроси и европейските фондове е от 2013 г. Притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми, включително в Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие", се казва в позицията.

"Зад атаките към Иван Иванов съзираме скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси", заявяват от Изпълнителното бюро на БСП.