Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
През следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, за съставяне на правителство. Това съобщи държавният глава пред журналисти преди първото заседание на 44-то Народно събрание.

Той се надява в началото на май новото правителство да бъде факт и обеща да работи конструктивно с кабинета "Борисов 3".

След като бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи, което Радев се надява да стане в следващите дни, веднага ще започне консултациите с тях.

ГЕРБ влиза в 44-ото НС със заявка за пълен мандат

Изключително отговорна и натоварена дейност, сериозни резултати от дейността на този парламент очаква държавният глава от новите 240 депутати.

Този парламент заедно с правителството и останалите институции трябва да реши каква държава ще бъде България по отношение на гарантиране на националната сигурност. Така президентът отговори дали ще настоява НС да разгледа промените в изборното законодателство, свързани с въвеждане на уседналостта. Дали ще продължим да бъдем държава, подвластна на чуждо влияние, или ще имаме законодателство, което ще слага бариери, това е големият въпрос и тук няма значение за коя държава говорим, трябва да решим ще бъдем ли държава, която да не допуска регистриране на етнически партии, конструирани отвън, която ще се грижи за своите религиозни общности, като ги закриля от външно влияние, каза Радев.
 
Новият парламент няма да изкара пълен мандат, вещае Нинова

Ако наистина се грижим за своята армия и не допускаме тя да се разкапва пред очите ни, използваме всички механизми за колективна защита, работим активно по линия на ЕС и на НАТО, няма никакво значение кой и откъде ще гласува, посочи той. За това били нужни отговорни и ефективни законодателни, организационни и финансови действия.

Президентът смята, че ако държавата реши да поеме финансирането на всички религиозни общности и храмове, ще са нужни 15-17 млн. лева.

Нека парламентът и правителството преценят струва ли си България да дава тези пари, призова той.

Цветанов: Реалистично е до 4 май да има правителство

Във връзка с резултатите от референдума в Турция Румен Радев подчерта, че уважава правото на всеки народи, включително на турския, да избира сам своето конституционно устройство и форма на управление. Ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседски отношения, заяви той и добави, че проблемът не е толкова в Турция, където има сигнали, динамични процеси, които тревожат, а въпросът е как ние ще погледнем сами, отвътре, на собствената си сигурност. Това Румен Радев очаква от следващия кабинет и от този парламент.

Президентът изрази надежда правителството да има пълен мандат, защото страната ни се нуждае от стабилност.