Президентът съобщи, че е дарил мартенската си заплата
Президентът Румен Радев отговори задочно на думите на премиера Борисов от миналата седмица, който критикува държавния глава, че призовава за смекчаване на мерките срещу борбата с коронавируса. Тогава министър-председателят предложи Радев да наложи вето, ако иска да „уморят народа“.

Борисов към Радев: Ако иска, да наложи вето на извънредното положение - да уморим народа (ВИДЕО)

"Първо премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията - на решения на парламента президентът не може да налага вето, те се обнародват директно. Гьоте го е казал най-добре - "няма нищо по-страшно от активната глупост" - коментира президентът и обвинението на министър-председателя, че ходи да говори след него като "дърта свекърва".

Радев посочи, че още март месец е дарил цялата си заплата. Думите му бяха по повод призива на депутатите и той да се откаже от заплатата си, след като вчера законотворците гласуваха да не получават възнаграждения.

ГЕРБ с предложение: Депутати и министри без заплата до края на извънредното положение

За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март. Сега съберете и мартенските заплати, кактого направих аз“, каза той.

Съпругата ми е дарила 10 хил. лева за храна на възрастни хора, има инициативи. Когато моята съпруга обикаляше трънските села да носи храна, когато на 1 март носи мартеници, вие къде бяхте? Не е въпрос да правиш дарителство, когато е модерно и ще те дадат камери. Не е само да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на тези самотни хора, да поговориш с тях“, категоричен бе държавният глава.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Държавният глава посочи още, че трябва да има ясна стратегия как възможно най-бързо ще излезем от това състояние, защото вирус ще има и след 13 май.

„Част от моите предложения се изпълняват, част още не. Виждате, че властите вървят по моите стъпки, които аз казвам да се направят. Това почва и като процеси в други държави. Вижте какво става в Австрия, Германия, Дания, Норвегия“, каза Радев.

„Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Хората, които взимат тези решения са сити хора. Но има вече много българи, които гладуват. Трябва да се вземат мерки да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, продължи президентът.

Днес президентът Румен Радев бе на посещение в „Пирогов“, където проведе среща с ръководството, оперативния щаб на лечебното заведение и доброволците в борбата с коронавируса.
 

президент Румен Радев Пирогов

президент Румен Радев Пирогов