Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора  на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата. Това съобщиха от пресслужбата на президенството.
 
Президентът отбеляза, че представителите на най-бързо прогресиращия сектор у нас – информационните и комуникационните технологии, са реагирали на кризата не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление, заяви президентът Радев. Той припомни думите на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че „не можеш да се бориш с огън със завързани очи“.

Президентът: Духът на творците продължава да лекува душите ни и да ни единява
 
По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот. „Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус“, посочи Румен Радев.
 
От компанията обясниха, че програмата е базирана на практики, използвани от други страни. Програмата предвижда въвеждане на информация както от здравните власти, така и от гражданите. Органите за оперативно управление могат да предоставят данни за лечебни заведения, леглова база, зона под карантина. Гражданите на абсолютно доброволен принцип и с гарантирана анонимност могат да въвеждат здравния си статус и да получават известия за инфектирани зони или комуникация с установен с коронавирус пациент.