Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, с глоби и с насаждане на страх“. Това каза президентът Румен Радев, който днес присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград.

„Искам да благодаря и на хората на първа линия – лекарите, полицаите, доброволците, на служителите в транспорта, търговията, социалните системи, на учителите, които в тези трудни условия изпълняват дълга си, на кризисния щаб за полагането на огромни усилия за борба с вируса“, каза още Радев.
 

Румен Радев
пресцентър, Президенството



Tой съобщи, че са били обсъдени различни аспекти от тези кризисни действия. „Основателно е притеснението във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с вируса. И в тази ситуация, това крие риск да блокира напълно тези болници и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението на много специалисти, да повиши смъртността далеч на тази от коронавируса. Затова едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници – така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването, посочи президентът.

Радев: Ефективното ограничаване на коронавируса изисква информация в реално време

„Наложените ограничения трябва да се спазват отговорно и аз искам да благодаря на всички българи за това, че ги спазват. Но продължителното оставане не тези огромни ограничения води риск за поражения, по-големи от вируса“, каза той. И допълни: „Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това изисква енергично и решително разширяване на стратегията за борба с вируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна навременна и достоверна информация, за да можем да си изградим картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективно и целенасочено стратегии. Към момента такава информация няма – тя налага всеобхватно тестване на населението, креатиране на различните социални и рискови групи. Аз съм привърженик да има информация и какво правим. Това е много сложен процес, който може трудно да се управлява на базата на само 4 000 теста, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх, с насаждане на чувство за вина и на неизвестност в населението“.
БГНЕС