/ БГНЕС
„Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и на главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори“. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея.

По думите на държавния глава, предложенията за промени в конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

„Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. Мафията се опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета, зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил вече и легитимност, и достойнство - виждате как партии сменят позициите си през 24 часа, и се превръщат все повече в символ на самоунижението“, посочи Радев и уточни, че единственото вярно решение е саморазпускане на това Народно събрание.

В отговор на въпрос по повод днешното честване Радев каза, че държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания и те се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове. Според него обаче, управляващите са повторили сценария от 3 март.

„Държавният глава винаги е бил патрон на честванията на Шипченската епопея и днес те се организират по гражданска инициатива, без никакви партийни цветове. Управляващите повториха срамния сценарий от Трети март, когато всички планирани чествания и в столицата, и в страната, бяха разрешени и се проведоха, а целта беше една единствена - президентът да не се качи на Шипка и да не говори“, каза Радев.

Ако властта беше толкова загрижена за здравето на хората, нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди седмици. Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда свободна България. На някои явно им харесва да забраняват събирането на свободни хора, но това няма да се получи. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник", каза още Радев.
 
 
Брифинг на президента

Брифинг на президента. Повече вижте ТУК https://bit.ly/3j9zhy9

Публикувахте от Новините на NOVA в Събота, 22 август 2020 г.