Българите натрупаха чувствителна електорална умора, заяви президентът
Държавният глава Румен Радев проведе среща с ръководството на Централната избирателна комисия. Президентът обсъди с ЦИК провеждането на предстоящите парламентарни и президентски избори.

ГЕРБ отправиха три въпроса към президента и ЦИК за изборите

„Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, заяви президентът.

БТА

Председателят на Централната избирателна комисия заяви, че те винаги са готови за избори.

Инициативен комитет издига кандидатурата на Росен Миленов за президент

Между отделните избори трябва да има минимум две седмици, за да може ЦИК да си организира работата, защото машините трябва да се пренастроят, ако ще бъдат в различни дни. Дали изборите ще са 2 в 1 или в различни дни, то ЦИК ще ги организира, категорични са от Комисията.

Ако изборите са 2 в 1, ще трябва да бъдат закупени още 1500-2000 машини за гласуване. Освен това възнагражденията на комисиите ще са по-високи при вот 2 в 1, добави Нейкова.

ЦИК: По-добре е парламентарните избори да са с първия тур на президентските

Ако парламентарните и президентските избори са в един ден, някои разходи ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде извършена само веднъж, заявиха от ЦИК.

Президентът обобщи разговора така: Избори 2 в 1 са възможни, но при условие, че има финансова и логистична подкрепа от правителството.

Не е тествано дали може с една машина да се проведат два вида избори, но това предстои да се направи, заяви Нейкова.

Разяснителната кампания ще започне доста по-рано този път, увери тя. За изборите на 11 юли не ни стигна времето, каза Нейкова.

След като БСП върнаха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, окончателно стана ясно, че България отива на трети парламентарни избори за тази година.

Официално: БСП върна мандата на президента, България отива на избори

Няколко дни по-рано президентът бе попитан кога ще бъдат следващите избори. Тогава той обяви, че ще покани Централната избирателна комисия, за да обсъдят изборите. Без да става ясно дали изборите ще са 2 в 1 и конкретна дата за провеждането им. Парламентът вече насрочи президентския вот за 14 ноември.

"Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за да не бъдат компрометирани", обясни по-рано Радев.