/ БТА
По повод провеждащата се среща между президента Румен Радев и Централната избирателна комисия за това дали изборите ще се проведат 2 в 1 и каква ще е процедурата на случващото се, от ГЕРБ дадоха брифинг пред медиите, с който отправиха три важни въпроса към държавния глава и ЦИК.

Радев обсъжда с ЦИК изборите (ВИДЕО)

„Интересува ни дали президентът на републиката и Централната избирателна комисия на провеждащата се в момента среща ще обсъдят следните три въпроса", посочиха от ГЕРБ и казаха кои са те:

⇒ Дали техническите устройства за машинно гласуване са вече собственост на българската държава, или още са собственост на частна фирма; софтуерът собственост и под контрол ли е на българската държава, или се контролира от частна фирма; ще прави ли тези избори, които идват, българската държава, или за втори път те ще бъдат проведени от частна фирма, което е безпрецедентен случай в ЕС?

⇒ Второ, секциите в чужбина машините ще бъдат ли обслужвани от български граждани и български граждани ли ще пренасят флашките? Ще знаем ли е кое е техническото лице, което отговаря за изправността на машината и за вота, и ще носи ли отговорност за пренасянето на флашката?

⇒ И третият въпрос – ще бъдат ли броени всички разписки?

"Интересува ни дали тези три въпроса, които гарантират честността на изборите, ще бъдат обсъдени днес. Моля ви, задайте ги и вие, ще ги задаваме и ние", заявиха пред медиите ГЕРБ. 

По думите им отговорност на всеки политически субект и участник в политическия живот е изборите да бъдат с максимално представителство. "Тоест всички да направим така, че да има по-висока избирателна активност, защото това ще даде легитимност както на следващия парламент, така и на следващото редовно правителство. С действията си, както президентът на републиката, така и всички партии, които участват днес в този парламент, би трябвало да се опитаме в оставащите ни броени часове да направим така, че българските граждани да излязат и да дадат без страх своя вот за онзи, на когото могат да дарят доверието си", допълниха от ГЕРБ.