Точно в 17:00 ч. "БСП за България" върнаха на президента Румен Радев нереализиран третия, последен мандат за съставяне на правителство, както и бяха обявили предварително.

Радев поздрави БСП за отговорния подход при преговорите за съставяне на правителство в рамките на третия мандат: "Уви, чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще бъде отново конструктивен участник в тях. Използвам случая, за да благодаря на министрите и зам.-министрите социалисти в служебното правителство, които със своята отговорна работа заслужиха до момента уважението на хората", каза държавният глава.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че БСП е положила максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност.

"Не срещнахме подкрепа от страна на ИТН, ДБ и "Изправи не БГ!Ние идваме!", поради което Ви връщаме мандата неизпълен", каза тя.

мандат бсп
Георги Димитров

мандат бсп
Георги Димитров


След срещата на "Дондуков 2" пред журналисти Нинова заяви, че са попитали президента Радев има ли решение вече кога ще бъде разпуснато Народното събрание.

"Той ни отговори, че утре са поканили ЦИК, за да даде тя професионално мнение кога и как могат да бъдат организирани изборите, и едва след това ще се произнесе", посочи тя.

В отговор на въпрос Нинова отново потвърди позицията им, че е по-добре изборите да са "2 в 1" - "с оглед интереса на българските граждани, които да не ходят три седмици подред в COVID криза и през зимата на избори. Освен това се оказва, че има и местни избори по това време - тоест на някои места и четири пъти. Това е излишно натоварване на хората, от тази гледна точка ние сме за "2 в 1", заяви Нинова.

За нас актуализацията на бюджета е въпрос номер едно, след като се разбра, че не може да има мнозинство за съставяне на редовен кабинет, посочи Нинова.

„Направихме всички усилия за разум и отговорност, поканихме трите партии на протеста да излъчим по двама души и между първо и второ четене да уточним най-важните за България и за народа въпроси, и всички да се съгласим и да ги приемем. Отхвърлиха и това предложение“, коментира тя.

Последваха поне десетина предупреждения от наша страна - "ще стане беля", и вие днес сте свидетели какво се случи в парламента. Просто нашите прогнози се оказаха верни - всички партии си внасят предложенията между първо и второ четене, поради несъгласието на партиите на протеста няма трайно мнозинство, което да подкрепи едни и същи предложения, и накрая се стига до плаващи и шарени мнозинства. Не знам до утре какво ще излезе от този бюджет, изключително безотговорно отношение“, отбеляза лидерът на БСП.

В отговор на въпрос, че от ИТН казват, че има коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ заради гласуванията днес, тя коментира, че ако търсят извинения за провала на третия мандат, който са причинили, "да си търсят, където искат".

"
Но искам да кажем ясно на българските граждани - днес БСП, ГЕРБ и ДПС гласувахме заедно да се дадат на пенсионерите по 120 лева до края на годината заради COVID кризата. Намираме това за правилно, за справедливо, необходимо, даже за задължително, защото те в момента са най-бедни и не могат да посрещнат това, което ги чака с ток, парно и вода. Не ни интересува какво говорят ИТН и какви коалиции им се привиждат, заяви Нинова. В името на възрастните хора ще гласуваме всяко предложение, което им дава глътка въздух в тежката зима, която ги чака", отбеляза лидерът на БСП.

Попитана защо депутати от БСП са отсъствали от правната комисия миналия петък, което е дало повод да се говори, че по този начин едва ли не искат да спрат промените за спецпрокуратурата, Корнелия Нинова заяви, че всички внушения от страна на партиите на протеста как за провала в държавата е виновна БСП, вървят във всякакви посоки.

"Ние гласувахме за промените в законите за НСО, спецсъда и спецпрокуратурата. Много преди те да се появят в парламента, сме се борили за тези промени. На първо четене БСП подкрепя тези закони. Много добре знаеха, че двама колеги предварително са уведомили и са освободени за деня от работа по лични причини. Така че да търсят умисъл в това е груба манипулация на истината. БСП е за законите за промените в съдебната система и НСО", декларира Нинова.

"Ще замълча", каза Нинова, попитана дали са имали име за проектопремиер.

"
Имахме готовност да обсъждаме имена с трите партии на протеста, а не да поставяме като условие - "ето това е нашето име и вие трябва да го подкрепите", посочи тя. 

Попитана при обтегнатите отношения как ще продължат преговорите с партиите на протеста след следващите избори, тъй като най-вероятно ситуацията ще е сходна, Нинова каза, че всичко ще зависи от българския народ. "След като видя какво е в 45-ия и 46-ия парламент, вярвам в разума на българските граждани на следващите избори, свободни са, но разумно да решават за кого гласуват", коментира още Корнелия Нинова.

мандат бсп
Георги Димитров

Първият мандат бе връчен на първата политическа сила след изборите "Има такъв народ" - те представиха проектокабинет, но след бурни разговори не се стигна до разбирателство между партиите и той се оказа неуспешен. Вторият проучвателен мандат президентът връчи на втората сила в парламента - ГЕРБ-СДС. Но те, както бяха заявили и по-рано, го върнаха веднага нереализиран.

Така парламентарната рулетка се завъртя и левицата получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев на 27 август. БСП поканиха на разговори "Има такъв народ", "Изправи се.БГ! Ние идваме" и ДБ, като последните отказаха да дойдат. Проведоха разговори със синдикати и бизнеса, но така и не се стигна до съгласие и общи политики. Не беше издигнат проектокабинет. На 2 септември на заседание на Националния съвет на БСП те решиха да се откажат от мандата. Все пак партията обяви, че ще забави връщането, за да има време да се актуализира държавният бюджет. Председателят на парламента Ива Митева междувременно насрочи извънредно заседание на парламента за днес точно с тази цел.