/ президенство
Държавният глава участва в празничната церемония, посветена на 108 години от освобождението на Девин и региона
"Днес скланяме глави пред героичната саможертва на хилядите български офицери, войници и доброволци, които през паметната 1912 г. отдадоха живота си, водени от свещен дълг да дарят свобода и надежда на своите кръвни братя и сестри, останали извън пределите на родината". 

президенство

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 108 години от освобождението на Девин и региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Румен Радев в Благоевград: България ще пребъде

Държавният глава подчерта, че обществото ни е в дълг пред подвига на предците ни, сражавали се за свободата и за националното обединение на България. "Днес ние сме изправени пред нашата висока отговорност да бъдем единни във всяка достойна кауза, да вярваме в силите си и заедно да качим напред", посочи Румен Радев.
 
президенство


На гражданите на Девин държавният глава пожела да са достойни наследници на своите предци, да съхранят богатите традиции, паметта и духа на този прекрасен български край и да го водят уверено към просперитет и благоденствие.
 
президенство


„Като люлка на древна история Девин винаги е бил притегателен център и кръстопът на множество култури и затова днес има своя богат исторически и културен облик“, заяви още Румен Радев.

Президентът открои големите богатства на района - запазена природа, животворни води и вековни гори, и призова гражданите да ги съхранят, тъй като значението им все повече ще нараства в забързаното ни ежедневие.

президенство


На площад „Игор Юруков“ държавният глава прие почетния строй на представителните армейски части, след което присъства на тържествена заря-проверка. По-късно президентът Румен Радев проведе среща с кмета Здравко Иванов и с представителите на общинското ръководство.

Перспективите за развитие на туризма и привличане на повече инвестиции в общината бяха сред темите на срещата. Обща бе позицията за необходимостта от реална реформа в здравеопазването, която да го направи по-достъпно за гражданите, особено в планинските градове и села.