/ Sofia Photo Agency, архив
Работата на НИМХ блокирана след отстраняването на директора
98641
Работата на НИМХ блокирана след отстраняването на директора
  • Работата на НИМХ блокирана след отстраняването на директора
Работата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е блокирана след като ръководството на Българската академия на науките (БАН) прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на института.

БАН прекрати мандата на директора на НИМХ
 
Синоптиците са получили заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай трагичната катастрофа при Своге. Те обаче няма как да я изпратят, защото няма кой да я разпише, тъй като директорът е уволнен, обясни пред Дарик Анастасия Стойчева от института. Тя допълни, че отстраняването на Брънзов саботира както дейността на института, така и възможността за преговори на работещите в него с ръководството на БАН.

НИМХ излиза от БАН
 
Сред основните мотиви за прекратяването на мандата на досегашния директор са неспазване на разпорежданията на ръководството на академията, както и уронване на престижа й като институция. В последната седмица проф. Брънзов подкрепи протестите на синоптиците, които настояха за разделяне на метеорологичния институт от БАН.

„Ние заставаме зад директора. Даже сега сме се събрали всички, които сме на работа днес, в големия ни салон, заради това негово отстраняване. Ние сме оперативно звено и отстранявайки директор на случаен институт, може и да има възможност да се работи и хората два-три дни да си изпълняват задълженията. Но не и ние. Сега в 14.30 ч. ни предстоеше изпращане на официалните прогнози до министерствата, които винаги отиват с подписа на директора. А те са ни махнали директора и нямаме изпълняващ длъжността. Ние няма да се съгласим с това, тъй като е ясно защо го махат. Очакваме правителството да вземе мерки, защото ни се блокира голяма част от работата. Сега получихме и заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай голямата катастрофа в Своге, а няма кой да я разпише. Не съм сигурна дали този Управителен съвет съзнава, че махането на директор на НИМХ и на Националната хидрометеорологична служба саботира дейността. Ние не сме си измислили това, че работим денонощно, а наистина е така. Час по час ни излизат неща, които той трябва да подпише”, обясни положението Анастасия Стойчева.

Служители от НИМХ на протест: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи (СНИМКИ)
 
„Не сме приключили нашите протести. Те ще продължат до изваждането ни, но пък сега правителството няма с кого да преговаря след като няма директор. Това може би също е една от целите на махането му. По този начин ни оставят съвсем във въздушното пространство”, добави още Стойчева.