/ БГНЕС
НИМХ излиза от БАН
98631
НИМХ излиза от БАН
  • НИМХ излиза от БАН
Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде изведен от структурата на Българската академия на науките. Въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на академията. Дори общото събрание да не гласува отделянето на института,  това ще бъде направено от правителството със законодателни промени. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след срещата при премиера с представители на протестиращите служители на института и председателя на БАН.
 
Метеоролози и хидролози от цялата страна протестираха в сряда пред БАН и Министерски съвет с искане за отделяне на института им от БАН. От Института твърдят, че ръководството на БАН разпределя неадекватно бюджета на академията между отделните институти и че има системни проблеми във взаимоотношенията между ръководството на Академията и метеорологичния институт.

Служители от НИМХ на протест: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи (СНИМКИ)
 
Решението за извеждане на НИМХ от структурата на БАН ще бъде обсъдено на Общо събрание на Академията на 10 септември, обяви образователният министър Красимир Вълчев.
 
„Ако няма положително решение на Общото събрание, ние ще предложим законови промени, които най-вероятно ще бъдат за уреждане дейността на НИМХ извън структурата на БАН. Разбира се, има вариант да бъде предложено и уреждане в структурата на БАН като своеобразна делегирана държавна дейност, но този вариант е далеч по-малко приемлив, далеч по-малко вероятно е и да постигнем съгласие по такъв вариант”, обясни министърът.

Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?

Ако извеждането на метеорологичния институт от БАН е единственото решение и се подкрепя от правителството, Академията няма да препятства процеса, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. БАН ще направи така, че да подпомогне този процес, за да може важната дейност, която извършва този институт, да продължи да се изпълнява и в бъдеще, каза той.
 
От НИМХ пък увериха, че при отделянето на института като самостоятелна институция,  научните работници ще имат възможност да изберат дали да останат на работа в БАН, или да отидат в новата структура.  „Колеги, които смятат, че тяхното бъдещо развитие в науката е в БАН, няма да срещат никакви пречки от ръководството на НИМХ да останат в Акадавията”, каза директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.
 
Реалистичният вариант за отделяне на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) е това да се случи на 1 януари 2019 г. Така няма да се наложи промяна на Закона за държавния бюджет за настоящата година, коментира образователният министър.