/ БГНЕС
До следващата сряда ръководствата на БАН и на НИМХ трябва да намерят общо решение за бъдещето на института
Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?
98473
Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?
  • Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?
Искането на работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) той да бъде изваден от структурата на Българската академия на науките (БАН) не беше подкрепено на днешната среща с премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев.
 
Министър председателят е дал срок до следващата сряда, 22 август, ръководствата на Академията и института да излязат с общо решение. На разговорите в Министерския съвет присъстваха още председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

Ръководствата на БАН и НИМХ ще решават бъдещето на института (ВИДЕО)
 

БГНЕС


Според акад. Ревалски Националния институт по метеорология и хидрология не трябва да излиза от структурата на Академията, защото това може да доведе до разформироването на БАН. По думите му това решение е неприемливо, а проблемите с финансирането на института могат да се решат, ако бюджетът му бъде изведен в отделен ред в общия бюджет на Академията на науките. Така няма да се стига до вътрешно преразпределяне на средства от академията и хората, които извършват оперативна дейност, ще бъдат обезпечени, аргументира се акад. Ревалски.

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института  

От Института по метеорология и хидрология обаче категорично не са съгласни и продължават да настояват за отделянето си от БАН. "Това, че може да повлечем крак и за други институти, не виждам за нещо лошо", посочи шефът на структурата проф. Христомир Брънзов.
 

БГНЕС


Ще остане ли страната ни без прогнозата за времето?

Те не са "крепостни селяни" и затова волята им трябва да се приеме, заяви още той. След срещата проф. Брънзов призна също, че са очаквали по-категорична позиция от страна на правителството и са разочаровани от срещата. Той все пак поясни, че очаква в дадения от Бойко Борисов срок за решаване на конфликта да има новина, но каква ще е тя към този момент остава неясно.