/ БГНЕС, архив
Просветното министерство ще отпусне 150 000 лева на НИМХ
Поне по 14 млн. лева на година са работата на специалистите в НИМХ
98452
Поне по 14 млн. лева на година са работата на специалистите в НИМХ
  • Поне по 14 млн. лева на година са работата на специалистите в НИМХ
Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000 лева на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това обяви директорът на института проф. Христомир Брънзов.

Тези средства обаче са недостатъчни за дейността на института, поясни той.
 
Страната ни може да остане без прогнозата за времето

Проф. Брънзов посочи, че за тази година бюджетът на Института по метеорология и малко под 9 млн. лева, по думите му са необходими поне 14 млн. лева за извършване на всички дейности на специалистите там.
 

БГНЕС, архив


"Средствата, които държавата отпуска за БАН, никой не може да ги контролира и да ги управлява освен Общото събрание. Да, то е един демократичен орган, но в действителност не носи никаква отговорност за разпределението на тези средства", коментира проф. Брънзов.
 
Той подчерта, че няма личен конфликт с ръководството на БАН.
 

БГНЕС, архив

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института

"То (бел.ред. Общото събрание) може утре да реши да не даде никакви средства на НИМХ и никой не може да го принуди да направи обратното. Ние се сблъскахме с този проблем, попаднахме в един Параграф 22. Защото искаме средства от БАН, те казват "Няма, ние ги разпределихме, искайте от правителството". Искаме от правителството, а те казват" "Ние дадохме още 15 млн. на БАН, искайте си ги от там, имат пари за вас". А ето пари няма и всеки ни препраща някъде", обясни ситуацията директорът на института.
 
През юни синоптиците от НИМХ излязоха на протест
 

БГНЕС, архив


Междувременно Институтът по метеорология сключи споразумение с Националната селскостопанска академия за сътрудничество. На 8 август синоптиците  от института излязоха на протест с искане институтът да премине под шапката на Министерството на образованието и науката.