Премиерът Борисов даде срок от 10 дни на института и Академията да се разберат
До следващата сряда ръководствата на Българската академия на науките (БАН) и на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) трябва да намерят общо решение, което да бъде взето заедно и да е в дух на съгласие. Това стана ясно след срещата на представители от института и Академията с премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев в Министерския съвет.
 
Страната ни може да остане без прогнозата за времето

"Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН", заяви след срещата просветният министър. Красимир Вълчев припомни, че днешната среща в Министерския съвет е заради "категоричното искане от НИМХ-БАН да излезе извън структурата на БАН, което ръководството на БАН на този етап не подкрепя по принцип". Причините са заради финансови и натрупани лични отношения, обясни образователният министър.
 

БГНЕС


Според министър Вълчев "не можем да останем безучастни и не можем да бъдем безотговорни към обезпечаването на тази важна функция, която е възложена на НИМХ-БАН". "Институтът обслужва седем или осем сектора и има задължения по три закона - Закона за водите, Закона за защита от бедствията и авариите, и Закона за контрол на качеството на атмосферния въздух, както има и международни ангажименти", отбеляза той.

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института  

По думите му "НИМХ е нашата хидрометеорологична служба и нямаме друга, и затова сме отговорни към неговата работа и към доброто му финансово обезпечаване".
Вариантите, които ще се търсят за НИМХ-БАН, предполагам, че ще са свързани с това да се даде по-голяма самостоятелност на института и да се отчита обществено възложената му функция, заяви още след срещата в Министерския съвет Красимир Вълчев. Той отбеляза обаче, че "правителството не иска по този начин да се направи крачка към разделянето на БАН, макар и в частта на само един институт".
 

БГНЕС


От своя страна министър-председателят категорично призова двете спорещи страни да намерят взаимно решение до следващата сряда, ако то не бъде намерено, тогава ще търсим вариантите как да подпомогнем дейността на НИМХ, съобщи министър Вълчев.

През юни синоптиците от НИМХ излязоха на протест

В края на миналата седмица стана ясно, че Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000 лева на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тези средства обаче са недостатъчни за дейността на института, поясни обаче директорът на института проф. Христомир Брънзов.

Проф. Брънзов посочи, че за тази година бюджетът на Института по метеорология и малко под 9 млн. лева, а по думите му са необходими поне 14 млн. лева за извършване на всички дейности на специалистите там. "Средствата, които държавата отпуска за БАН, никой не може да ги контролира и да ги управлява освен Общото събрание. Да, то е един демократичен орган, но в действителност не носи никаква отговорност за разпределението на тези средства", коментира той.