НИМХ протест
НИМХ протест / БГНЕС
Служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на пореден протест с настояване да бъдат изведени от структурата на Българската академия на науките. От института твърдят, че ръководството на БАН разпределя неадекватно бюджета на академията между отделните институти и че има системни проблеми във взаимоотношенията между ръководството на академията и Метеорологичния институт. Премиерът Бойко Борисов заяви в началото на правителственото заседание, че в 10:30 ч. ще проведе среща с представители на протестиращите от НИМХ. На срещата са поканени също председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и министъра на образованието Красимир Вълчев. Ако БАН не може да намери решение, правителството ще го намери, посочи Борисов и допълни, че не може държавата да бъде заложник на процесите, които текат в академията.

НИМХ протест
БГНЕС

Преговорите за бъдещето на НИМХ с БАН продължават

В протеста се включиха метеоролози и хидролози от цялата страна, освен служители на института в София. Има хора от Пловдив, Плевен, Варна, Кюстендил и други градове.

Протестът започна точно в 09:00 ч. пред сградата на БАН, като в самото начало служители на НИМХ почетоха с едноминутно мълчание жертвите на тежката катастрофа край Своге. След това те се отправиха към Министерски съвет. Очаква се там те да представят своите искания, а те са: да се отделят от БАН и да бъдат самостоятелна институция така, както е в други европейски страни.

протест синоптици
БГНЕС

Ще разформироват ли БАН, ако НИМХ се отдели от структурата?

Пред Дарик метеорологът и главен асистент Васко Гълъбов каза, че днешният протест няма да се отрази на работата на института и ще има прогнози:
 
„Кратко и ясно - искаме извеждане от системата на БАН. Защото нашият институт е създаден през 1890 г. в рамките на Министерство на просвещението. През 1962 г. явно поради груба грешка е вкаран в БАН. От тогава години наред конфликти между нас. Аз съм на работа от 1999 г. в института и това е четвърти или пети подобен конфликт, който преживявам. В повечето случаи се стигаше без намеса на медиите и публично внимание до някакво разрешение, но сега в ръководството на БАН достигнаха до върха и решиха, че могат с груби методи да прекратят протеста без никакви отстъпки“, каза Гълъбов и заяви, че искат НИМХ да съществува като самостоятелна институция.

НИМХ протест
БГНЕС

В съседна Румъния по аналогичен начин преди доста години метеорологичната служба излезе от академията на науките, превърна се в Национална дирекция Метеорология и в момента е модернизирана институция, за разлика от нас. В рамките на БАН ние явно не можем да постигнем разбирателство какво е необходимо за тази служба, затова искаме излизане. Освен това в рамките на този протест от тяхна страна, който започна като финансов протест ни разкри някои доста неприятни страни на БАН. Чухме какви ли не обидни неща по наш адрес, видяхме такова отношение, че излизаме от БАН“, допълни Васко Гълъбов.

НИМХ протест
БГНЕС