/ istock

Все повече хора избират да приготвят хляб у дома, като залагат на по-здравословни съставки и традиционни техники.

Пълнозърнестите и ръжените брашна, както и използването на естествен квас, подпомагат доброто храносмилане благодаряние на по-високото съдържание на фибри и минерали.

Бавното втасване и ферментацията подобряват усвояването на полезните вещества и правят хляба по-лесен за организма.

Топ рецепти за греяно вино: Ароматна наслада за студените дни

Освен че е по-хранителен, домашният хляб дава свобода за включване на допълнителни продукти, като семена, ядки и зехтин, които обогатяват вкуса и повишават стойността му.

Приготвянето вкъщи се превръща и в приятен ритуал, който носи удовлетворение и се отразява положително на начина на живот.

За тези, които искат да опитат, предлагаме две лесни и доказано полезни рецепти:

🥖 Пълнозърнест хляб без месене

Необходими продукти:

3 чаши пълнозърнесто брашно

½ чаша овесени ядки

1 ч. л. сол

½ ч. л. суха мая

2 ½ чаши топла вода

2 с. л. зехтин

Семена (ленено, слънчогледово, чиа) по желание

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки в купа, добавете водата и зехтина.

Разбъркайте с лъжица до лепкаво тесто.

Покрийте и оставете да втаса около 10–12 часа.

Прехвърлете в тава, поръсете със семена и печете 40–45 минути на 200°C.

Охладете върху решетка за хрупкава коричка.

Домашният кекс никога не излиза от мода: Топ рецепти, които ще ви очароват

🍞 Ръжен хляб с квас

Продукти:

300 g ръжено брашно

200 g пшенично брашно (тип 500 или пълнозърнесто)

350 ml вода

100 g активен квас

1 ½ ч. л. сол

Приготвяне:

Смесете всичко до еднородно тесто и оставете да почине 30 минути.

Направете няколко сгъвания на тестото за по-добра структура.

Оставете да втаса 3-4 часа на топло.

Оформете хлебче и преместете в набрашнена кошница или купа.

След окончателно втасване (още около 1-2 часа), печете 45-50 минути на 220°C, като първите 15 минути може да добавите съд с вода за пара.

istock

🌾 Хляб от лимец - българската супер храна

Продукти:

500 g брашно от лимец

300 ml топла вода

1 ч. л. сол

1 ч. л. суха мая или 100 g квас

2 с. л. зехтин

Приготвяне:

Смесете всички съставки до меко тесто.

Замесете за около 5-7 минути и оставете да втаса 1-2 часа.

Оформете хляб, сложете в тава и изчакайте още 20-30 минути.

Печете 40 минути на 200°C.

Ползи: Лимецът се смята за древен сорт пшеница с повече минерали, протеини и по-лесна смилаемост.

istock

🧀 Хляб с кисело мляко и овес - богат на фибри

Продукти:

2 чаши овесено брашно или фино смлени овесени ядки

1 чаша пълнозърнесто брашно

1 ч. л. сода

1 ч. л. сол

1 чаша кисело мляко

½ чаша вода

2 с. л. семена по избор

Приготвяне:

Смесете всичко, оформете хлебче в тава.

Печете 35-40 минути на 190°C.

Предимство: Не се меси дълго и не изисква втасване - идеален за бързо приготвяне.

Наслада за всички сетива: Топ рецепти за здравословни торти - вкус без вина

🌱 Веган хляб с чиа и слънчогледови семки

Продукти:

300 g пълнозърнесто брашно

200 g ръжено брашно

1 с. л. семена чиа (накиснати в 3 с. л. вода за 10 мин.)

50 g слънчогледови семки

1 ч. л. суха мая

1 ч. л. сол

360 ml топла вода

Приготвяне:

Смесете продуктите, оформете тестото.

Оставете да втаса около 1 час.

Печете 45 минути на 200°C.

Ползи: Подходящ за хора, избягващи животински продукти, без компромис с вкуса.

istock

Хлябът може да се консумира като част от разнообразно меню, богато на зеленчуци и протеини. Така традиционният продукт се превръща в ценен елемент от здравословния начин на живот.