професор Христомир Брънзов
професор Христомир Брънзов / Кадър: Нова телевизия
Ръководството на Българската академия на науките прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология.
 
Сред основните мотиви за решението са неспазване на разпорежданията на ръководството на академията, както и на уронване на престижа й като институция. В последната седмица проф. Брънзов подкрепи протестите на синоптиците, които настояха за разделяне на метеорологичния институт от БАН. Вчера след среща в Министерския съвет стана ясно, че Институтът по метеорология и хидрология ще бъде изведен от БАН.

НИМХ излиза от БАН

От БАН съобщиха, че на заседание на Управителния съвет е гласувано становището, че отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология, Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията.

Служители от НИМХ на протест: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи (СНИМКИ)

В него се казва, че Управителният съвет поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН.
 
Вчера стана ясно, че Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде изведен от структурата на Българската академия на науките, а въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на Академията. Дори общото събрание да не гласува отделянето на института, това ще бъде направено от правителството със законодателни промени, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев след срещата при премиера с представители на протестиращите служители на института и председателя на БАН.