Ясен разчет на бюджетния излишък иска КНСБ от управляващите
Ясен разчет на бюджетния излишък иска КНСБ от управляващите / Sofia Photo Agency
Минимална работна заплата от 260 лева, промяна на процента за осигурителен стаж и на модела за определяне на осигурителните вноски са приоритетите, зад които ще застане ръководството на КНСБ по време на предстоящите преговори за бюджет 2009. „Очакваме и точна схема за разпределяне на бюджетния излишък”, обяви президентът на КНСБ д-р Желязко Христов по време на семинар в Александруполис, Гърция.

От КНСБ настояват предложеното от тях разпределение на осигурителните вноски между работник, работодател и държава в съотношение 7:11:12, вместо принципа на тройната коалиция, според който съотношението работник - работодател да бъде 8:10.

В бюджета за следващата година да се заложат средства за ваучерно хранене, които да покриват удвоената му стойност от 80 лева на месец за човек и да обхванат бюджетните служители като учители и лекари, настояват още синдикатите. Според д-р Желязко Христов приоритет за тази есен ще бъде разработването на нови закони за правото на служителите да стачкуват, както и да участват в собствеността на предприятията. По думите му управляващите трябва да регламентират харченето на бюджетния излишък, за тазгодишния да се представят ясни разчети за всеки лев, който ще бъде изразходен.