/ БГНЕС
Трябват ли му на главния прокурор Иван Гешев онези прословути 100 дни толеранс, които сме свикнали да отпускаме на всяко ново лице на висок пост? Мисля, че няма нужда от тях. И едва ли го интересува.

Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност в страната (СНИМКИ)


И ще каже, че е на този пост, не за да го харесват, не за да се оправдава за действията си, а да си върши работата, за която получава заплата. Не 100 - и 30 дни му бяха достатъчни, за да покаже стила на прокуратурата. Като начало - добра заявка за следващите седем години - активна, бърза, непоколебима, независимо дали става дума за ало-измамници, или за хазартни играчи, или за действащи министри. "Няма недосегаеми. Ще върна чувството за справедливост на българските граждани"- това са две ключови фрази, които чувахме през последните дни, наситени на прокурорски операции съвместно с МВР.

Гешев категоричен: Атаките срещу прокуратурата идват от олигарсите с милиарди

След 30 години се намери най-сетне някой с реална власт, който не само да изговори това клише, а да го прилага в действителност. Ударите на закона застигнаха всеки, който си е заслужил това, без значение колко популярна и авторитетна е фамилията му.

Иван Гешев получил SMS от президентството и обаждане от кабинета на Златев (ВИДЕО)


Общественото положение не успя да им спести неудобството от удара на закона на Божков, Баневи, Арабаджиеви, Стайкови. Видяхме и първи действащ министър в ареста - дали е невинен, или не, съдът ще си каже. Въпросът е, че не става дума за бивш властник, на когото е лесно да вдигнеш ръка, след като вече е никой. Висш чиновник - шеф на Комисията по хазарта, го последва. В полезрението на прокуратурата попадна и президентът, за когото разбрахме, че засега го пази само имунитетът. Но и на него вероятно няма да му бъде спестено разследването, ако Конституцията позволява. Наред с всички тези хора, заемащи неслучайни и високи постове, под ударите на закона при Гешев начело на прокуратурата попаднаха и наркопласьори, ало-измамници, обирджии, насилници, лихвари - цялата криминална измет, която трови живота на българина на битово ниво вече 30 години. Телефонните насилници обраха милиони от българските пенсионери, но Гешев им разказа играта, и то още като зам. главен прокурор.

За месец само главният прокурор разби нормата, че важните клечки не ги застига справедливост. Неписан закон, с който средностатистическият българин беше свикнал да се съобразява.

Главният прокурор: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)


А през това време онези, които крадяха от българския народ, се превърнаха в жертви. Избелени, изгладени, лустросани авторитети, които сега жалим. Чисто и просто Стокхолмски синдром - след като си свикнал толкова години с кредото, че недосегаеми има.

Битката на много фронтове означава и много, при това силни врагове. Въпросът е дали главният прокурор ще се уплаши от пороя от атаки, мотивирани от хората, чиито интереси ще настъпи, или ще защити реномето си на "смел разследващ" (по Никола Филчев).

Гешев: Изпълнявам обещанието си да решим проблема с телефонните измами

А най-прясната атака срещу прокуратурата дойде от НПО-то на съдиите. Онези, които най-често българинът свързва с липсата си на чувство за справедливост, точно те обвиниха Гешев в репресии, а прокуратурата - в репресивен орган. Да беше дошло това недоволство от бандитите, щеше да е логично, но защо най-гръмогласните фенове на модела Кьовеши сипят хулите?!

До края на стоте дни на Гешев има още 60. Но отсега е ясно, че и през следващите два месеца главният прокурор няма да бездейства.

Високото темпо на работа, което наложи, дава заявка за успешен мандат. А иначе, както казва самият Гешев, предстоят интересни времена.