Първанов: Днешните избори са вот за тежестта на България в ЕС
Първанов: Днешните избори са вот за тежестта на България в ЕС / снимка: DarikNews - Надя Коцева
Първанов: Днешните избори са вот за тежестта на България в ЕС
20175
Първанов: Днешните избори са вот за тежестта на България в ЕС
  • Първанов: Днешните избори са вот за тежестта на България в ЕС

Днешните избори са вот за тежестта на България в Европейския съюз. Това заяви президентът Георги Първанов, след като гласува заедно със съпругата си Зорка. Първанов обаче допълни, че е очаквал по-европейски дебат по време на кампанията. По думите му акцентът по традиция е паднал върху националните проблеми, което я е превърнало в своеобразна генерална репетиция за изборите за национален парламент.

Според Георги Първанов най-важното е българските представители в Европейския парламент да сформират „национален отбор от евродепутати, които са в състояние да участват активно по всички теми от дневния ред на Европейския съюз".

Държавният глава подчерта, че евродепутатите трябва да вземат отношение по промяната на Европейския съюз. Според него ниската избирателна активност би означавала, че партиите не са си свършили работата добре: „Отдавна доверието в партиите е паднало и неизбежно това ще се отразява на всеки следващ избор".

Президентът се обърна към гражданите, които все още не са решили дали да гласуват, с думите: „Не е по-добро решението да останеш вкъщи и да мърмориш. Аз бих препоръчал, колкото и да е труден изборът, колкото и да е силен негативизмът или скептицизмът, все пак гражданите да отидат и да изразят своето предпочитание".

Георги Първанов гласува в столичното 28-мо училище „Алеко Константинов".