Очакват се минимум три вълни на заболели. Първата вълна, която имахме от епидемията, вълна на хроничните заболявания, които бяха отложени, и третата вълна е на тези заболявания, които са остри и нововъзникващи, но хората ги е страх да отидат в здравните заведения. Тези вълни са предвидими, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред NOVA.

Той съветва, ако се проявят симптоми на остри заболявания, незабавно да се направи консултация със специалист.

"Получаваме все повече информация за коронавируса и сме много по-наясно какво се случва. Но отхлабването на мерките прехвърля отговорността от един орган, който следи за мерките, към всеки от нас индивидуално. Всеки, който не се е срещнал с вируса и няма имунитет, ще боледува", заяви пулмологът.

Според него трябва да се свикне с т. нар ново нормално и личната отговорност трябва да стане основен компонент от нашето битие.

"Когато се разхлабят мерките централно, не бива да се разхлабват нашите мерки индивидуално. Стратегия трябва да има на няколко пласта и не само за пандемията, а и в цялото здравеопазване. Трябва да има стратегия по тестовете, които се правят, също и стратегия по изолирането на отделните случаи. Не по-малко важно е да има стратегия в здравеопазването, която не включва само COVID-19", каза още Симидчиев.

Той е на мнение, че всички планови операции, както и всички други планувани дейности, свързани със здравеопазването, които са били отложени заради коронавируса, трябва да бъдат възобновени. Това, според него, означава претоварване на системата. Заради това е необходима ясна система.
nova.bg