Проверяват Дома за хора с умствена изостаналост в „Качулка” заради сигнали
Проверяват Дома за хора с умствена изостаналост в „Качулка” заради сигнали / ThinkStock/Getty Images

Във връзка с множество сигнали, свързани с Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в селище „Качулка", със заповед на кмета на Сливен Стефан Радев е направена проверка. Има констатирани нарушения на финансовата дисциплина и в организацията, съобщи Радев.

Къщата на ужасите: Смърт и побои в дом за стари хора

„Анализираме доклада и ще решим дали да правим допълнителни проверки, или да сезираме други финансови контролни органи за случаи, в които ние нямаме правомощия. Тежка е обстановката там, трудно се намират квалифицирани кадри да работят с тези хора. Това изхабява емоционално и изнервя, затова има много сигнали и сме в непрекъснати проверки. Не разполагаме с възможност да предлагаме атрактивни възнаграждения. Ограничени сме от това, което отпуска държавата, но колкото и да е трудно, трябва да се работи. Проверката не включва смяна на директора", отговори кметът Радев на журналистически въпрос.

Дом за възрастни хора с умствена изостаналост селище "Качулка" до село Бяла край Сливен е специализирана институция, делегирана държавна дейност. Капацитетът от 240 места е запълнен.

В институцията работят 14 медицински сестри, едната длъжност е за фелдшер, уточни зам.-кметът Пепа Чиликова. Има осигурено 24-часово медицинско обслужване.

Хората са настанени по двама и трима в два пететажни блока в стая със самостоятелен санитарен възел, който е оборудван с необходимите помощно-технически средства за хора с увреждания.

Във всеки блок има медицинско лице. Хората имат личен лекар. Лежащо болните се обслужват на място.

Домът не разполага с линейка, но общината е предоставила микробус за нуждите на потребителите, както и за извозване на персонала до населените им места. Предстои предоставяне на още едно превозно средство.