Проверяват длъжностни лица за продажбата на общински имоти в Елин Пелин
Проверяват длъжностни лица за продажбата на общински имоти в Елин Пелин / netinfo

По разпореждане на апелативния прокурор на София Вичо Вичев прокуратурата проверява длъжностни лица за продажби и замени на общински имоти в Елин Пелин, извършени през последните 2 години. Проверката е по публикации в медиите.

Апелативният прокурор на София Вичо Вичев е разпоредил на компетентната Софийска окръжна прокуратура да провери дали длъжностни лица от общинската администрация на Елин Пелин са извършили престъпления по служба и безстопанственост при продажби и замени на общински имоти в гр. Елин Пелин през периода 2004 - 2006 г. Проверката е по публикации със заглавия “11 милиона лева, разпределени от далавери в Елин Пелин" и "Мафията на кмета Янков го уби".

Според публикациите 11 общински съветници са получавали подкупи от всяка имотна сделка, сключвана от общинския съвет в Елин Пелин с избрани от кръга на убития кмет Янко Янков фирми и личности.

При най-големите продажби подкупите са стигали до 20 000 лв. Сред доверените лица се посочват съветниците Петър Савов, Емил Бозев, Трайко Цвеканов и Любомир Донов, известен като бивш представител на ВИС-2 в града. Така според публикациите между 60 и 100 млн. лв. не са влезли в общината от сделки под масата.