Демонстрации ще има и на още 21 места в страната
Протестът на земеделците в Триъгълника на властта ескалира - хората се опитаха да влязат в Министерския съвет, като настояха за спешна среща с премиера акад. Николай Денков. Четворен, плътен кордон от полицаи ги спря да нахлуят вътре и се стигна до напрежение и сблъсъци.

"Предлагаме да спрат глупостите и да седнем на диалог с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на съществуване, не искаме само пари", заявиха недоволните. 

Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите все пак влязоха мирно в сградата, за да входират декларацията с исканията си в деловодството, след което излязоха и заявиха, че им е даден входящ номер и се очаква да получат отговор.

"Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма желане за разговори от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо", посочиха те.

Георги Димитров

Георги Димитров


Точно в 11:00 ч. представителите на 26-те земеделски организации, които искат оставката на Кирил Вътев, излязоха на протест в Триъгълника на властта - между Министерския съвет, сградата на Народното събрание и Президентството. Бяха излети отново литри с мляко в знак на недоволство, този път протестиращите не докараха тежка техника. Протестът започна спокойно - с музика и хора и без признаци за предстоящо ескалиране на напрежението. 

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие.

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от организаторите на протеста.

Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори "Животновъдство", "Зеленчукопроизводство" и "Плодове".

Георги Димитров

Георги Димитров

Георги Димитров

"Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави Венцислав Върбанов, председател Асоциацията на земеделските производители в България, който също е сред организаторите на днешния протест.

Според него, Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря. По думите му няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката. 
 

Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона", коментира снощи премиерът акад. Николай Денков. Той обясни, че продължаващите протестите фермери трябва първо да прочетат споразумението. 

"Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете“, каза Денков. "Искането да си подаде оставката министър Вътев - той не трябва да е адресирано до него. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но нека да има ясни мотиви, защото досегашните мотиви вече фигурират в това споразумение", добави Николай Денков.

Георги Димитров

БГНЕС

БГНЕС

Протести ще има и на още 21 места в страната

Ето и къде са основните точки:

1.     Главен път Елхово-Лесово,

2.     Международен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа

3.     Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен)

4.     Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна)

5.     С. Долни Богров

6.     Пътят към ГКПП Илинден-Екзохи

7.     Пътят за ГКПП Калотина

8.     Пътят за ГКПП Кулата

9.     Пътя за ГКПП Гюешево

10.   Главен път Русе-Търново (при Поликраище)

11.   Пътят от Видин за Дунав мост 2

12.   Кръгово движение в Благоевград

13.   Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник)

14.   Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня)

15.   Изхода към магистрала Хемус след Златна Панега

16.   По пътя Плевен-София при  Луковит

17.   По пътя Бяла - Русе при Горна Студена

18.   Главен път Видин-Арчар-Монтана

19.   Главен път Видин-Лом-Русе

20.   На пътя Самоков-Дупница

21.   Кюстендил - при изхода за София

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Фокус, БГНЕС, БТА, nova.bg