Началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова обяви днес, че на протестите, планирани за този уикенд на полицаите и пожарникарите ще има криминално проявени, които срещу заплащане са стимулирани да участват в протестите. Част от тези хора са и купувачи на гласове.

"На оперативно заседание бяхме информирани от министър Бойко Рашков за обстоятелството, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в провеждането на протести. Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни градове, които са известни на органите на МВР. А също поне едно от лицата от списъка с 19 души, който премиерът предостави на прокуратурата, има данни, че съдействат за организирането на масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", допълни Бориславова.

След изявлението на Бориславова полицаи и пожарникари се разграничиха от криминално проявени лица.

Пожарникарите вече протестират във Варна

Организатор на протеста на пожарникарите и полицаите на 19 февруари е изцяло Националният синдикат на пожарникарите и спасителите, подкрепен от Синдиката на гражданската организация в МВР, това заяви пред медиите председателят на синдиката на пожарникарите „Огнеборец” Венцислав Станков. Той е организиран за събота, в 12:00 ч. пред Министерския съвет. След това ще има протестно шествие до Министерството на финансите и Народното събрание.

Протестът на полицаите и пожарникарите ще е мирен, разграничават се от криминални лица

"Информацията, която изнесе пред вас говорителката на Министерски съвет, че имат оперативни данни, които гласят, че разни криминални контингенти организират протести, които да се слеят с нас, аз не мога да кажа дали има такава информация. Но желая специалните служби на МВР да ни информират, ако имат такава информация", допълниха той и заяви категорично: "Протестът ни в събота ще е изцяло мирен. Ние сме пожарникари, спасители, не искаме да създаваме напрежение. Разграничаваме се от всякакви такива постъпки и лица".

По-късно министър-председателят Кирил Петков и министърът на вътрешните работи проведоха среща със Синдиката на служителите в МВР.

Петков след среща със Синдиката на служителите в МВР: Подадохме си ръце, работата продължава

Подадохме си ръцете, работата ще продължи. Предстои нова среща в понеделник. Това каза министър-председателят Кирил Петков след среща със Синдиката на служителите в МВР.

Важно уточнение направи вътрешният министър Бойко Рашков след срещата със Синдиката.

Бориславова: Хора от списъка на Петков организират платени протести в страната

Вътрешният министър уточни, че изказването на говорителя на кабинета Лена Бориславова по-рано днес за ескалация на протеста на Синдикатите на МВР се е отнасяло за планирания протест на "Възраждане", който ще е другата сряда.

"Нямаме никакви опасения, че протестът, който колегите са организирали, ще застраши обществения ред", категоричен е Рашков.

Въпреки срещата и постигнатото съгласие между премиера, министъра на вътрешните работи и Синдиката на служителите в МВР, протестът на служителите на реда все пак ще се състои.

Под прозорците на правителството: „Възраждане“ обяви нов протест срещу зелените сертификати

А "Възраждане" излизат на протест другата сряда. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов по време на брифинг в Народното събрание. Костадинов заяви, че протестът ще се проведе от 11.00 ч. пред Министерски съвет. Той призова всеки, който мисли като тях за зеления сертификат и по други теми да дойде на протеста.

При предходния протест на партията пред Народното събрание се стигна до напрежение, протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на законодателния орган.