/ БГНЕС
Организатор на протеста на пожарникарите и полицаите на 19 февруари е изцяло Националният синдикат на пожарникарите и спасителите, подкрепен от Синдиката на гражданската организация в МВР, това заяви пред медиите председателят на синдиката на пожарникарите „Огнеборец” Венцислав Станков. Той е организиран за събота, в 12:00 ч. пред Министерския съвет. След това ще има протестно шествие до Министерството на финансите и Народното събрание. 

А повод за изказването стана представената информация от началника на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. "Министър-председателят ще проведе срещи днес с представители на потенциално протестиращите групи, на които ще бъдат обсъдени техните проблеми и той ще може да сподели визия за разрешаването им", уточни Бориславова и допълни: "На оперативно заседание бяхме информирани от министър Бойко Рашков за обстоятелството, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в провеждането на протести. Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни градове, които са известни на органите на МВР. А също поне едно от лицата от списъка с 19 души, който премиерът предостави на прокуратурата, има данни, че съдействат за организирането на масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", допълни тя.

Бориславова: Хора от списъка на Петков организират платени протести в страната

"Информацията, която изнесе пред вас говорителката на Министерски съвет, че имат оперативни данни, които гласят, че разни криминални контингенти организират протести, които да се слеят с нас, аз не мога да кажа дали има такава информация. Но желая специалните служби на МВР да ни информират, ако имат такава информация", допълниха той и заяви категорично: "Протестът ни в събота ще е изцяло мирен. Ние сме пожарникари, спасители, не искаме да създаваме напрежение. Разграничаваме се от всякакви такива постъпки и лица".

Пожарникарите и полицаите настояват да бъдат чути за техните искания. 

"Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 г. по перо "персонал", за да може възнагражденията да се увеличат с 20%; искаме да се отпуснат близо 100 млн. лв. за капиталови разходи и трето, искаме да се възстанови социалният диалог в МВР", посочиха те. 

Синдикалните организации все още не са поканени на среща с премиера Кирил Петков, посочи Станков. 

"Не зная кои синдикати са поканени. Но ние не сме. Въпреки че още на 21 януари Националният синдикат на пожарникарите и спасителите сме изпратили писмо лично до премиера за среща с него, но към момента нямаме потвърждение от негова страна, че ще се осъществи такава среща", допълни той.