/ БГНЕС
Три важни точки очерта след края на заседанието на Министерския съвет началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. 

Първата е по повод инициативата за планираните протести този уикенд на полицаите и пожарникарите.

"Министър-председателят ще проведе срещи днес с представители на потенциално протестиращите групи, на които ще бъдат обсъдени техните проблеми и той ще може да сподели визия за разрешаването им", уточни Бориславова и допълни: "На оперативно заседание бяхме информирани от министър Бойко Рашков за обстоятелството, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в провеждането на протести. Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни градове, които са известни на органите на МВР. А също поне едно от лицата от списъка с 19 души, който премиерът предостави на прокуратурата, има данни, че съдействат за организирането на масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", допълни Бориславова.

Пожарникари и полицаи излизат на протест

Началникът на политическия кабинет на премиера обясни и за другите две важни точки, които са били обсъдени на министерското заседание. Те са свързани със стъпки за подобряване на финансирането и запълването на дефицитите на Българската армия.

"В тази връзка бяха приети три точки. Една от тях е свързана със взимане на решение за приемане на оферта за придобиване на радио-комуникационно оборудване. Също одобряване на инвестиционни разходи, които са в рамките на залегналия бюджет за 2022 г. за попълване и подобряване на мобилността на силите за специални операции с разход от 60 млн. лв за бронирани и високопроходими автомобили, както и модернизация на танковите формирования, на стойност приблизително 99 млн. лв. Тези разходи са заложени и в бюджта", посочи още Бориславова. 

Петков: Имаме невероятно големи язви в сектор „отбрана“

Тя даде разяснения и по други теми и отговори на журналистически питания.

Обясни, че предстои да се направят изменения в Наказателния кодекс, за да отговорим на критиките от Европа по отношение на наказанията за киберпрестъпления, както и такива, свързани с детската сексуална онлайн експлоатация и интелектуалната собственост.

По темата за АЕЦ "Белене", тя заяви, че има коалиционно споразумение, в което е залегнало развитието на ядрената ни енергетика. Предстои анализ кой проект е по-добър - "Белене" или "Козлодуй". 

Началникът на кабинета на премиера заяви, че няма проблем със средствата за Националния институт по метеорология и хидрология, а става дума само за структурни промени. Те готвят протест. „Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“, посочи тя.

Има ли искри в управляващата коалиция заради АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)