Появиха се първите искри в управляващата коалиция, а повод стана бъдещето на АЕЦ „Белене“. Намеси се и опозицията.

Днес Изпълнителното бюро на БСП излезе с официална позиция, като отговор на думите на премиера Кирил Петков в интервю, в което той нарича проекта „локва“ и смята, че нови мощности в АЕЦ „Козлодуй” биха били по-рентабилни.

"Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението", съобщиха от пресцентъра на партията и отбелязаха, че този текст не изключва и изграждането на Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Белене" и призовават коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.

От партията припомнят част от текста на Споразумението: "Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане", като отбелязват, че този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене".

"Няма да коментирам думите на министър-председателя, ще коментирам нашата позиция и най-вече текста от коалиционното споразумение, на което ние държим. Това "напрежение" е малко преувеличено. Диалогът е нормален. С премиера разговаряме съвсем нормално по всички теми. Според нас трябва да се свика този експертен състав и те дадат най-доброто предложение за България“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод бъдещето на АЕЦ "Белене".

"Ние сме лоялни коалиционни партньори, политически коректни. В споразумението пише, че експертен екип ще оцени възможностите за изграждане на нова ядрена мощност или в АЕЦ "Белене", или на площадката на АЕЦ "Козлодуй" - като прецени икономическите, финансовите параметри и кое е по-добре за българския народ. Тогава ще вземем политическото решение", заяви Нинова.

Има ли искри в управляващата коалиция заради АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)

По думите ѝ това, на което те държат, е "единствено да се спазва коалиционното споразумение". 

БСП с позиция и призив за изграждането на АЕЦ „Белене“

От БСП напомниха на партньорите си - няма решение „за” или „против” строежа на АЕЦ „Белене”. „В нашето коалиционно споразумение сме записали, че има нужда от публичен анализ по темата. Ако премиерът е направил такъв анализ, да го представи публично”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Ние просто светваме лампата и казваме, че всеки трябва да спазва коалиционното споразумение”, заяви Стойнев.

Ще се придържаме към коалиционното споразумение. Това каза председателят на Комисията по енергетика и депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски пред журналисти в парламента, предаде БГНЕС. Той заяви, че предстои да бъде възложена експертна оценка за АЕЦ "Белене".

"Това, което заложихме в коалиционното споразумение е да се разгледат всички възможности", каза още Рибарски.

"Ще се придържаме към коалиционното споразумение. Да видим дали АЕЦ "Белене", дали нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изградени. Ние коалиционно считаме, че споразумението е такова. В тази посока разглеждаме възможностите", каза още депутатът.

Той посочи, че управлението е стабилно и има добра комуникация с коалиционните партньори. "Ние правим коалиционни експертни съвети, на които ги разглеждаме тези теми. Това, което коалиционното споразумение залага, е една експертна оценка на възможностите, предвид активите, които имаме закупени за АЕЦ "Белене" и възможностите, които предоставя площадката в АЕЦ "Козлодуй", заяви още Рибарски.

„Не виждам напрежение и проблем“. Това каза от своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента.

"В коалицията има различни политически оценки за перспективите на този проект. Това се отразява в записа, както е формулирано коалиционното споразумение, че трябва да се направи анализ и каквито решения да се взимат на база прагматични аргументи, които са фактологически обосновани", каза още Иванов.

Според него трябва да има анализ, но това не означава, че премиерът не може да има мнение за този проект. "В крайна сметка крайните политически решения, инвестиционни и т.н. ще се взимат на база на завършен проектен анализ. Не виждам никакво отклонение от духа на споразумението. То ще се спазва", заяви още Христо Иванов и определи случващото се като "буря в чаша вода".

По думите му никой не може да забрани на никого да коментира определени реалности. "Защото от наша гледна точка те са такива. Това по никакъв начин не означава, че има проблем със споразумението. Трябва да има анализ", каза още Христо Иванов. Той заяви, че голяма част от решенията ще се взимат от Народното събрание.

Позиция заеха и останалите партии. 

Рамадан Аталай от ДПС каза пред журналисти, че по принцип ДПС са против ядрената енергия.

"Това, което се случва в момента обаче, е онова, което българската общественост очакваше рано или късно да се случи, а то е, че ръководството на управляващата коалиция няма яснота как и по какъв начин, и къде да бъдат изградени базовите мощности на България", посочи той. В тяхното споразумение е записано, че ще направят анализ и ще преценят, допълни Аталай.

"Допускам, че "Белене" няма как да се построи. Няма как и по какъв начин да излязат онези разчети, които БСП очакват да излязат. Няма как обаче и да се случат онези неща, които иска г-н Асен Василев - да могат да построят като базови мощности от геотермална вода или пък да изгорят боклуците на София в Маришкия басейн", коментира Рамадан Аталай.

Междувременно стана ясно, че ДПС ще сезира прокуратурата относно сделки за продажба на ток, произведен от фотоволтаици и евентуалното укриване на печалби от тях. Това обяви на брифинг в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС.

Цонев посочи, че от анализа на публичните данни за въпросните сделки, са забелязали, че има доста сделки, които производителите на ток от фотоволтаици сключват с търговци на ток, които после продават тока на борсата. "Поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и дружествата, които продават", отбеляза депутатът. Той отбеляза, че някои от въпросните дружества са свързани с офшорни компании.

Тук има две теми, по които ние ще поискаме прокуратурата да извърши съответните проверки - избягване на данъчно облагане и укриване на печалби, посочи депутатът. Ние виждаме, че в голяма част от дружествата, във финансовите им отчети, има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи, посочи той, след което допълни, че ще сезират прокуратурата, за да може компетентните органи да извършат съответните проверки.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) коментира, че в последните няколко дни все по-ярко се очертават различията в рамките на управляващата коалиция. "Виждате, че напоследък не е ясно какво са се разбрали коалиционните партньори в коалиционното споразумение и какво всъщност се случва на практика", посочи тя. Петкова отбеляза, че имат различия по някои основни теми като максималния осигурителен доход, дефицита в бюджета и строителството на АЕЦ "Белене".

"И тук големият въпрос е всъщност какво крепи тази коалиция - дали желанието й да направи нещо добро за България, или просто жаждата за власт", коментира тя.

Началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова също коментира темата за АЕЦ "Белене". Тя заяви, че има коалиционно споразумение, в което е залегнало развитието на ядрената ни енергетика. Предстои анализ кой проект е по-добър - "Белене" или "Козлодуй".