/ БГНЕС
Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция относно изграждането на АЕЦ "Белене" и призив изграждането на нови ядрени мощности да става след независим експертен анализ.

"Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението", съобщиха от пресцентъра на партията и отбелязаха, че този текст не изключва и изграждането на Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Белене" и призовават коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.

От БСП посочват, че Позицията е във връзка с неколкократни публични изявления на премиера Кирил Петков по отношение изграждането на АЕЦ "Белене", в които той казва, че централата няма да се строи.

От партията припомнят част от текста на Споразумението: "Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане", като отбелязват, че този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене".