Променят стила на работа във Фонда за лечение на деца в чужбина
Променят стила на работа във Фонда за лечение на деца в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Променят стила на работа във Фонда за лечение на деца в чужбина
71495
Променят стила на работа във Фонда за лечение на деца в чужбина
  • Променят стила на работа във Фонда за лечение на деца в чужбина

Процедурата по разглеждане на досиетата на болни деца във Фонда за лечение в чужбина ще бъде облекчена и срокът за даване на становище от страна на експертите ще бъде съкратен. Това са част от новите правила на фонда, които вероятно ще бъдат приети, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.

Тя уточни, че името на новия директор институцията ще стане ясно до 7 април. Преди да поеме поста обаче наследникът на подалата оставка д-р Ива Станкова ще трябва задължително да представи своя концепция за развитието на поверената му институция.

Новите правила, по които Фондът за лечение на деца ще работи, предвиждат външните експерти към институцията да имат срок, в който да дават своите становища, уточни д-р Таня Андреева. Това е една от мерките, които вероятно ще бъдат приети, за да не се стига до забавено лечение на малчуганите.

„Това, което зная със сигурност, е, първо, по-облекчена процедура на разглеждане на медицинските досиета. Второ, срокове за разглеждане на досиетата от експертите и санкции, ако това не бъде спазено. И, нещо, което е много важно - това е комуникацията на Фонда с родителите на децата. До момента не им се обясняваше достатъчно добре, когато има отказ, защото този отказ се дава, което естествено ги държи в напрежение”, заяви Андреева.

Новият директор трябва да бъде избран до 7 април, защото оставката на д-р Ива Станкова влизала в сила от тази дата.

„Този път няма да бъдат само интервюта и въпрос на преценка. Ще искам всеки кандидат да представи своя концепция за работата на Фонда и неговото развитие. Защото неминуемо процесите водят до необходимост на такъв тип гъвкавост. И във всеки един момент директорът трябва да може да взима решения”, каза още министър Андреева.

В късния следобед се проведе заседание на Обществения съвет на фонда, но конкретно тези мерки за оптимизиране на работата му не са били обсъждани, научи Дарик.