/ Thinkstock/Getty Images
Държавата спира да дава пари на ръка за медицинските изделия и помощните средства на хората с увреждания. Промени в правилника за прилагане на закона за интеграция на хората предвиждат Агенцията за социално подпомагане да превежда парите за покупка, изработване или ремонт на съответното изделие на производителите или търговците, регистрирани в специализирания държавен регистър.
 
Измененията са публикувани за обществено обсъждане и трябва да бъдат гласувани от правителството в началото на следващия месец. Премахването на процедурата за директно даване на средства на хората, които имат право на такива пособия, има за цел да ограничи неизползването на тези пари, включително и практиката да се купуват изделия от търговци, които не са вписани в регистъра.
 
Друга промяна в правилника предвижда месечната добавка за социална интеграция и целевата помощ за медицински изделия да се отпускат по настоящия адрес на лицето, вместо по постоянен адрес.
 
За да бъде синхронизиран правилникът със закона за медицинските изделия, се въвежда изискване медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретен пациент. По този начин се цели ограничаване на практиката на лицата да се предоставят медицински изделия, които не са съобразени с техните индивидуални потребности.