Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
35480
Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
Тошко Бързилов
Ваньо Стоевски
Йорданка Фандъкова
Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
Тошко Бързилов
Ваньо Стоевски
Йорданка Фандъкова
  • Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
  • Тошко Бързилов
  • Ваньо Стоевски
  • Йорданка Фандъкова
  • Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
  • Тошко Бързилов
  • Ваньо Стоевски
  • Йорданка Фандъкова

Обилните валежи през последното денонощие създадоха критично положение в части от страната. Най-пострадалите райони от проливните дъждове са София, Перник, Благоевград, Кюстендил и Дупница. Околовръстното шосе в столицата още от сутринта е затворено заради наводнения. В западна България валежите достигнаха до 45-50 литра на квадратен метър. Цял ден Гражданска защита, КАТ и пожарната помагаха на закъсали коли и отпушваха наводнени шахти. 

Още сутринта Националният институт за метеорология и хидрология обяви код „оранжев" заради проливните валежи в 14 области на страната. Проливните дъждове и гъстата мъгла блокираха голяма част от републиканската пътна мрежа. Код „оранжев" беше обявен в областите Видин,Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София - град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

От Гражданска защита обясниха, че през деня най-критично е било положението в столицата. Получени са над 160 сигнала като до момента са обработени близо 90 от тях. Най-засегнати са кварталите в южната и западната част на София - златната дъга в подножието на Витоша. Началникът на Гражданска защита в столицата Красимир Димитров обясни:

„Сега укрепваме Искър, по течението на река Искър в Нови Искър. Това са мерките, които предприемаме за момента. Пада нивото и дъждът спря, така че е добре засега".

Къде в столицата се наложи да помагате през деня? 

На хиляди места. Заедно с Пожарната всички са на терен - Околовръстното, Драгалевци, Владайска река, Подуене, Кубратово, манастирът „св. Мина. Това са повечето места, които са по-страшни.

Околовръстното шосе цялото ли е наводнено?

Дясната лента. Там прелива.

Въпреки че имаше готовност за евакуация на болницата в Курило, до това не се стигна след като дигата на реката беше укрепена и няма опасност за момента да прелее.

Въпреки обилните валежи няма информация за пострадали хора, обясни за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов от „Пожарна безопасност и спасяване".

Началникът на КАТ- София комисар Ваньо Стоевски съобщи, че и през нощта дежурни екипи ще останат на Околовръстното шосе защото ситуацията е тежка.

Продължават отводнителните действия в района на Южната дъга на Околовръстното шосе, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От Гражданска защита предупредиха, че се очаква валежите да спрат през нощта. Това ще доведе до заледявания на пътищата утре. В тази връзка се препоръчва хората да бъдат особено внимателни и да излизат, само ако е крайно наложително. Ако все пак не могат да останат вкъщи, препоръчително е да отбягват местата, които днес бяха критични.

Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
netinfo

Заради проливните дъждове ситуацията е тежка в София и областите Перник, Благоевград и Кюстендил, съобщи за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов от „Пожарна безопасност и спасяване". Много тежко е положението при манастира „Св. Мина" и затова евентуално може да се наложи евакуацията му.

Ето какво още каза за ситуацията в страната главен инспектор Бързилов:

„Към момента по-тежка е ситуацията в София, Перник, Благоевград, Кюстендил. Работи се навсякъде, където има сигнали, пратили сме екипи, които оказват помощ на населението във връзка с възникналите наводнения. В София са се отзовали на 32 сигнала, където работят 20 екипа от Пожарната и 13 екипа от Гражданска защита. Най-тежко е положението в кв. „Овча Купел", „Драгалевци", „Курило", „Симеоново" и районът на манастира „Св. Мина". Навсякъде е създадена организация да се оказва помощ на населението и преди всичко да няма пострадали граждани. Взети са превантивни мерки за отводняване на обекти, които са потенциално опасни и за изграждане на временни съоръжения - диги".

На този етап има ли места, на които се налага евакуация?

На този етап нямаме места, където да се налага евакуация на населението, с изключение евентуално на манастира „Св. Мина", където може да се повиши водата, но е създадена необходимата организация превантивно да бъдат изведени обитателите му. 

Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
netinfo

Заради обилните валежи имаше закъснение на градския транспорт между 5 и 7 минути, а на места то стига до 10 минути. Това съобщиха за Дарик от Центъра за градска мобилност в столицата. Заради наводнен участък под моста на гара Искър автобуси  по линия 8 и 14 се движат през „Искърско шосе”, бул. „Христофор Колумб” и ул. „Неделчо Бончев”. Тролейбусите по линия 11 се движат по линия 4 като няма да спират на спирката при бул. „Цветан Лазаров” и ул. „Асен Йорданов”, допълниха от Центъра. Няма задръствания в центъра на столицата, но на места има затруднения заради образували се големи локви.

Автобус 111 е с временна крайна спирка бул. „Черни връх", не пътува до „Младост", 122 не минава по Околовръстното шосе, 67 минава през Хладилника и оттам по бул. Никола Вапцаров и Стоян Михайловски. Автобус 150 не минава през Ломско шосе, а по ул. "Бели Дунав" и "Адам Мицкемич". Колите по линия 28 не минават през Курило.

Няма тежки и продължителни аварии по електроразпределителната мрежа, въпреки обилните дъждове днес. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ-България.   

Чрез телефон 112 са подадени сигнали за наводнени мази и където е необходимо, екипите на ЧЕЗ ги обезопасяват.

Наводнен е трафопост на ул. "Славовица", в кв. "Лозенец", захранващ три жилищни блока. В момента за два от блоковете се подава захранване от друго място. Екипи на Гражданска защита и на ЧЕЗ работят заедно за отстраняване на аварията и за възстановяване на нормалното електрозахранване и за трите блока. Очаква се "Софийска вода" да съдейства за отпушване на канализационната мрежа.

Отстранени са аварии (средно напрежение) в кварталите "Княжево", "Младост"4, Симеоново и Курило. В момента екипите на ЧЕЗ работят по авария (средно напрежение) в кв. "Овча купел".

Днес 16 екипи на компанията са работили по отстраняване на авариите в столицата. Други четири екипа допълнително ремонтират повредени съоръжения. Аварийно-експлоатационният персонал на компанията наброява 970 души и разполага с 600 аварийни автомобила и специализирана техника. 

Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
netinfo

Има опасност от свличащи се камъни по Искърското дефиле, предупреждават от агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Заради обилния дъжд има повишена опасност от свличащи се камъни по Искърското дефиле, и по-специално - в участъка Своге-Елисейна.

Скални отломки и земна маса са паднали на главен път Е-79 между град Симитли и отбивката за селата Крупник и Брежани, съобщиха от сектор „Пътна полиция”- Благоевград. Към този момент участъците са проходими и не са регистрирани пътни инциденти.

Пороен дъжд валя в цялата Благоевградска област, като в някои райони не е спирал 12 часа. Наводнени са къщи, офиси и търговски обекти в Благоевград, Сандански и Кресна. Мобилизирани са екипите на „Гражданска защита”, които действат по отводняване на сградите съвместно с противопожарните служби.

11-15 л/кв.м пороен дъжд е паднал в Благоевград и Сандански, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология. Повече от 30 къщи и търговски обекти са наводнени в Благоевград. Пораженията са предимно в квартал „Еленово” и в района на Старо Струмско, информира директорът на „Гражданска защита” Петър Самарджиев.

„Постоянно получаваме сигнали от граждани за наводнени мазета, приземни етажи и запушени от кал шахти. Сформирани са няколко екипа от „Гражданска защита”, които работят по овладяване на ситуацията, причинена от поройния дъжд в Благоевградско. На проблемните участъци ще се включат и служители, които са в отпуск”, коментира Самарджиев.

 

Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
netinfo

Количеството на падналия дъжд е 19,4 л/кв.м през последното денонощие във Враца. Обстановката в областта е нормална; до момента няма подадени сигнали за наводнени жилища, стопански сгради и пътища, уточняват от центъра.

Проливният дъжд създаде критична обстановка в части от страната
netinfo

От Планинската спасителна служба съобщиха за Дарик, че нямат постъпили сигнали за бедстващи хора в планините. По думите им към момента никой не е потърсил помощ. От ПСС съобщиха още, че не са подходящи условията за туризъм.

Силен дъжд валя в Смолян и Пампорово. В курорта духа и силен вятър, а времето е мъгливо и облачно. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, на много места са се образували огромни локви, които затрудняват движението на автомобилите.

В неделя според метеоролозите не се очакват проливни дъждове. Те обаче предупреждават да бъдем подготвени за по-тежки зимни условия и сняг.