Прокуратурата се заема с откраднатото тефтерче на Златанов
Прокуратурата се заема с откраднатото тефтерче на Златанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата се заема с откраднатото тефтерче на Златанов
76230
Прокуратурата се заема с откраднатото тефтерче на Златанов
  • Прокуратурата се заема с откраднатото тефтерче на Златанов

Прокуратурата ще разследва полицията и вещото лице за изчезналите тефтери по делото срещу Филип Златанов. Това съобщи градският прокурор на София Христо Динев.

Вчера стана ясно, че веществените доказателства от процеса срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси са изчезнали мистериозно преди седмица. Разбра се още, че прокуратурата е била информирана за това едва ден по-рано, а полицията също не е знаела, че сред изчезналите документи на експерта са именно тефтерите от скандалния процес.

Изчезването на тефтерите на Филип Златанов стана повод за избухването на поредния скандал, в който отношение взеха както представители на съдебната власт, така и политици. Редица юристи коментираха, че изчезването на тефтерчетата, като основни веществени доказателства в делата срещу Златанов, може да провали техния изход.

Появиха се и съмнения, че мистериозната кражба на кожената чанта на експерта Стефан Бенчев, където са били тефтерите, е изфабрикувана, а действията на самия Бенчев, който подава сигнал в полицията ден след престъплението, остават без логично обяснение към момента.

Седмица след случилото се главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по въпроса, като определи изчезването на тефтерите с поръчки на Златанов чисто и просто като криминално деяние.

„Чисто юридически не бих очаквал каквито и да е проблеми. Решението е на съда, защото съдът разполага със заверено копие от въпросния тефтер или тефтери. За мен това е криминален случай. Аз не мога да видя някаква теория на конспирацията в това”, обясни обвинител номер 1.

Дали има конспирация и дали полицията си е свършила работата по разследването за откраднатата чанта с тефтери може и да стане ясно от проверката, с която СГП се захвана по случая.

„Уверявам ви, че ще бъде извършена пълна проверка не само на фактите и обстоятелствата, които са довели до изчезването на тези веществени доказателства. Ще бъде извършена проверка и относно това кога и как е подаден сигнала, какво е работено по него”, коментира градският прокурор Христо Динев.

Динев обясни още, че проверката ще се фокусира и върху въпроса дали не е трябвало полицията веднага да информира прокуратурата за кражбата на веществените доказателства, както и защо Бенчев не е изяснил пред разследващите кои точно са изчезналите тефтери още щом е подал сигнал в 6-то РУП.

На въпроса дали е редно експерт да разнася доказателства от емблематичен и обществено-значим процес без надзор, градският прокурор каза, че няма специален режим за носенето на веществени доказателства. Без отговор обаче остана въпросът защо графологичната експертиза по второто производство срещу Златанов е трябвало да бъде направена точно сега.