Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира относно информацията, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 8 октомври е минал през България.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация. Проверката е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на разследване.

Какво е значението на Кримския мост за Русия

Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая.

В неделя Кремъл замеси името на България във връзка с експлозията на Кримския мост, като руските следствени служби заявиха, че камионът е тръгнал от България - с ферибот от Бургас, след което е преминал през Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския край.
 

БГНЕС



Реакциите от българския политически елит не закъсня. От БСП призоваха служебното правителство, Президентството и службите да проверят тази информация. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази съмнение, че става въпрос за "българска следа". От "Продължаваме Промяната" също излязоха с позиция по повод замесването на името на България със събитията с Кримския мост. 

„Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.
 

Кримския мост
БГНЕС


"Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от значение“, допълни Петков.

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съобщи, че е започнала проверка по повод разпространената информация, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 8 октомври, е преминал през територията на страната ни.

Коментар по темата направи и главният прокурор.
 

БГНЕС



"Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост, написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев. Той допълва, че няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани.

По-рано днес градската прокуратура в София се самосезира по повод информацията в медиите, че камионът, който избухна на Кримския мост на 8 октомври, е минал през България. От държавното обвинение са възложили проверка на МВР и ДАНС. В понеделник премиерът Гълъб Донев също е възложил проверка на ДАНС по случая.

България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности, посочва още главният прокурор.