Прокуратурата повдигна обвинение срещу заподозрян за палеж на автомобили
Прокуратурата повдигна обвинение срещу заподозрян за палеж на автомобили / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Прокуратурата повдигна обвинение срещу заподозрян за палеж на автомобили
48185
Прокуратурата повдигна обвинение срещу заподозрян за палеж на автомобили
  • Прокуратурата повдигна обвинение срещу заподозрян за палеж на автомобили

Задържан е втори запозодозрян за палежите на автомобили в столицата - 29-годишният Юлиан Ковачки. Според полицията той е участвал в палежи на коли в столичните квартали „Младост" и „Хаджи Димитър" през последните три месеца, при които са опожарени 25 коли.

Материалите са докладвани на прокурор, като на Ковачки е повдигнато обвинение по чл. 330 от Наказателния кодекс и му е наложена мярка „задържане под стража” за срок от 72 часа. По време на парламентарния контрол министърът на вътрeшните работи Цветан Цветанов посочи, че заподозреният е регистриран за кражби, има условна присъда за повторна употреба на алкохол, порицаван е за хулиганство.

„При тези 12 случая имаме посегателства върху 25 автомобила. В доста от случаите, които са на територията на страната, и работата, която осъществяват областните дирекции по конкретните случаи, мога да ви уверя, че са изведени основни версии и те нямат нищо общо с това, което съобщавам за това лице, а са изцяло на криминален принцип, неуредени финансови отношения или лични вазимоотношения”, заяви в парламента вътрешният министър.

Цветан Цветанов припомни, че за 72 часа преди дни беше задържано друго лице за палежите на автомобили в столичния квартал „Западен парк” в нощта на 11-ти срещу 12-ти декември. Очаква се днес прокуратурата да поиска постоянен арест и за 33-годишния Владислав Николов-Куката.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу заподозрян за палеж на автомобили
netinfo

Левицата обяви, че ще внесе искане за друго изслушване на вътрешния министър, защото днес Цветанов бил неубедителен в пленарната зала. Корнелия Нинова разказа, че хората си организират собствени опълчения по кварталите. Огнян Стоичков от Атака пък обясни, че в опит да предпазят колите си хора си правели график за разхождане на кучетата си нощно време.

След като близо два месеца извършителите на масовите палежи на автомобили в София все още са неизвестни за органите на реда, столичните полицаи задържаха 63-ма души за различни престъпления. При спецакцията, осъществена от служители на СДВР и дирекция "Специализирани полицейски сили", бяха проверени 1200 автомобила и 2600 души.

В рамките на два месеца в София изгоряха десетки автомобили. Случаи на опожарени коли се появиха и в страната. В ранните часове на 14 декември три коли изгоряха в Бургас, една в Карнобат, две в разградското село Китанчево и една кола в Черноочеснкото село Соколите.