Прокуратурата поиска връщане на делото срещу Христо Бисеров в Апелативния съд
Прокуратурата поиска връщане на делото срещу Христо Бисеров в Апелативния съд / БГНЕС, архив

Прокуратурата иска от Върховния касационен съд да върне на апелативния съд делото срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров. Според обвинението долната инстанция е допуснала редица нарушения. Затова и делото трябвало да започне отначало в Апелативния съд.

И САС оправда Христо Бисеров

Обвинението иска Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци. Така на практика прокуратурата вече не поддържа обвинението за недекларирани валутни сделки, което даде повод на Христо Ботев - защитник на Бисеров, да попита защо са изготвени две съдебни поръчки до Швейцария. Той иска върховния съд да оправдае окончателно Бисеров по всички обвинения. Така, както и двете инстанции до момента.

Бившият зам.председател на НС не се яви в съдебната зала, каквото право има по закон.

До месец ВКС трябва да се произнесе по делото.

Няма да съдят Христо Бисеров за пране на пари

Христо Бисеров застана на подсъдимата скамейка по обвинения за три престъпления - неплащане на данъци в особено големи размери, за нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки и за деклариране на неверни данни пред Сметната палата. През февруари Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу него и Ивайло Главинков поради недоказаност на обвинението за „пране на пари".

Цацаров за присъдата на Бисеров: Коментарът се нарича протест

На 3 ноември 2013 година стана ясно, че Христо Бисеров е подал молба за напускане на ДПС и НС, като се посочваше единствено, че мотивите му са лични. Няколко дни по-късно излезе информацията, че има проверка, свързана с класифицирана информация по случая. На 7 ноември бе съобщено, че прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков.