/ БГНЕС
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че в следващите часове ще стане достояние как обвиняеми лица за организирана престъпност опитват да избягат от наказателна отговорност. Милева поясни, че ще бъдат изнесени доказателства за обвъзраности на подсъдими лица с конкретни политици и медии.

"Предоставените от спецпрокуратурата доказателства ще покажат как представители, действащи политици и журна листи действат в синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. Обществеността има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти. Когато рзбере истината, всеки гражданин ще избере на чия страна да застане - на извършителите на престъпления или на страната на закона. Изборът, пред който е изправено цялото общество, е или да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона, или да се поддадем на натиск и да позволим грабежът да продължи", подчерта говорителят на главния прокурор.

Гешев: Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа

"Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо виляние. Ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят открадното от народа. Гражданите трябва да са наясно, че кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди  левове. Прокуратурата подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот. Правото на граждански протести е сред основните принципи на демокрациите", посочи Милева.

По думите й има доказателства как използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите, обвинаями лица, формирали чувството на недосегаемост, използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвартят изправянето им пред съда.

"Прокуратурата ще продължи до край борбата за справедливостта, която очакват българите над 30 г. Няма да се откажем и да оставим да бъдем сплашени. Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще разследавме действащи управляващи, членове на правителството, уличени в престъпления представители в администрацията на президента. Законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство в съответствие с добрите европейски практики за борба с корупцията", каза още Сийка Милева.

Гешев към посолството на САЩ: Наистина - никой за нас не е над закона

Тя посочи, че прокуратурата очаква и отговор от президента.

"Чакаме и отговор от президента как концепцията за прокурорски рекет и мафия в прокуратурата кореспондират с доказателствата, посочени открито днес за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се през последните дни. Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никой над закона", заключи Милева.