/ netinfo
Прокуратурата: Бенчев е возил Митьо Очите с колата си
98489
Прокуратурата: Бенчев е возил Митьо Очите с колата си
  • Прокуратурата: Бенчев е возил Митьо Очите с колата си
Шефът на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев обяви, че заместник-председателят на местния Общински съвет Бенчо Бенчев лично е возил Димитър Желязков - Митьо Очите от Солун до Истанбул със свой автомобил и го е настанил в стаи, ангажирани на негово име.

Две обвинения и гаранция от 50 000 лв. за Бенчо Бенчев
 
"От 2 до 4 август 2018 г. в Република Гърция и Република Турция обвиняемият Бенчев е спомогнал на Димитър Желязков, извършил престъпление по текстовете, предмет на повдигнатото му обвинение от Специализираната прокуратура, да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, като на 2 август е транспортирал с лек автомобил обвиняемия от град Солун през границата между Гърция и Турция до град Истанбул и за цитирания период му е предоставил за ползване стая в хотел "Рамада", която е била резервирана на името на Бенчо Бенчев, без да се е споразумял с лицето Желязков преди да е извършило самото престъпление", обясни шефът на бургаската Окръжна прокуратура.

Обискираха дома на общинския съветник Бенчо Бенчев (ВИДЕО)

Бенчо Бенчев
Дарик Бургас

Бизнесменът нарече „нелепа случайност“ едновременното си присъствие с Митьо Очите в истанбулския хотел. Той отказа всякакви други коментари. Неговият адвокат Иво Найденов заяви, че подзащитният му е невинен по повод личното укривателство на Желязков. "За първото обвинение мисля, че в медийното пространство достатъчно дълго време беше обяснявано, че ще бъде повдигнато такова. Даже, доколкото си спомням, заместник главният прокурор г-н Гешев преди седмица каза, че може би ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство", коментира адвокатът.

Разследват Бенчо Бенчев и Несрин Узун за укривателство
 
Освен лично укривателство, заместник-председателят на местния Общински съвет Бенчев е обвинен и в незаконно държане на боеприпаси. По думите на Иво Найденов 58-те патрона са за законно притежаваните му две огнестрелни оръжия. "Обвинението по чл. 339 не смятам, че има доказателства. Най-малкото г-н Бенчев има законно притежавано оръжие. Твърди се за едни боеприпаси, ще докажем, че няма как. Той има две оръжия, това са боеприпасите за двете оръжия и няма извършено престъпление. И са се мотивирали, че на базата на това обвинение налагат и забраната за напускане пределите на страната. Той не е имал намерение да се укрива".

7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)
 
Според адвокат Найденов в момента на гърба на Бенчев "се упражняват страшно много хора". "Смятам, че емоциите ще отминат, прокуратурата обективно ще изясни какво се е случило и съпричастен ли е Бенчо Бенчев. Аз смятам, че не. По никакъв начин той не е извършил деянието лично укривателство и смятам, че ще излязат с един достоен акт, а именно постановление за прекратяване на това производство. Лично аз се надявам, че ще бъдат събрани всички възможни доказателства, за да се изчисти името на нашия довереник", коментира още адвокат Иво Найденов.
 
Срокът за гаранцията от 50 000 лева, която Бенчо Бенчев трябва да внесе, е 15 дни.