/ Снимки: Лалка Димитрова
Общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, шофьорът му Йовчо Домусчиев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун са разследвани за лично укривателство, съобщава БНТ. Събраните до момента доказателства сочат, че тримата са помагали на Димитър Желязков да се укрие от правосъдието. Материалите вече са изпратени на Районната прокуратура в Бургас, която се очаква да повдигне обвиненията. Пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че Бенчо Бенчев и Несрин Узун вече са разследвани и за участие в групата на Митьо Очите и е възможно да бъдат обвинени и по това разследване.

Бенчо Бенчев излезе на свобода

Разследващите твърдят, че до момента безспорно са установили, че в четвъртък, часове след като е издадена Европейската заповед за задържането на Димитър Желязков, Бенчо Бенчев и шофьорът му Йовчо Домусчиев с луксозен микробус собственост на бургаския общински съветник са взели Митьо Очите от хотела му в Гърция. Точно в 19:09 часа на 2 август тримата са преминали гръцко-турската граница.

След като Интерпол издава червената бюлетина за издирването на Желязков пък Несрин Узун резервира три стаи в хотел в Истанбул. Те са наети от Бенчев и шофьора му, а без да се регистрира в тях се е настанил Митьо Очите, където на 4 август призори е задържан от турската полиция.

„Достатъчни по обем и сигурни доказателства за осъществени действия от страна на трима български граждани, които са спомогнали на Димитър Желязков, обвинен за лидер на ОПГ, да избегне наказателно преследване“, каза Арнаудова.

7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

При обиските в дома на Бенчев, както и в офиси на фирми, в които Бенчев и Узун са съдружници, са открити множество тефтери с водено двойно счетоводство.

„В които се съдържат сигурни данни за вероятно укриване на данъчни задължения, т.е. касае се за данъчни престъпления“, каза Арнаудова.

На въпрос да се разбира ли, че е възможно Несрин Узен и Бенчо Бенчев да станат обвиняеми и по разследването на специализираната прокуратура за ОПГ на Димитър Желязков, Арнаудова отговори: „Да, не го изключваме - напротив. Работи се и в тази посока, тъй като обема от доказателства, които събраха колегите през последните 24 часа сочат за сериозна съпричастност на тези лица към дейността на групата“.

Бенчев за акцията на спецпрокуратурата: От този син балон нищо няма да остане!

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства Бенчо Бенчев и Несрин Узун ще бъдат обвинени за участие в Организирана престъпна група с ръководител Димитър Желязков, пране на пари и укриване на данъци.

От БСП отричат Бенчо Бенчев да е правил дарения на партията. В съобщение до медиите се казва, че по решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лева месечно за дейността си и нямат други финансови взаимоотношения с Бенчев.