/ БГНЕС
Прогнози за времето ще има: НИМХ и БАН подписаха споразумение
98857
Прогнози за времето ще има: НИМХ и БАН подписаха споразумение
  • Прогнози за времето ще има: НИМХ и БАН подписаха споразумение
Дълго чаканото споразумение между Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН) вече е факт. Това стана ясно след срещата между представители на Института и Академията, която се проведе тази сутрин в Министерството на образованието и науката.
 
Страната ни може да остане без прогнозата за времето?

На срещата споразумението отново е било обсъдено, нанесени са и някои малки корекции. Бившият директор на Института проф. Христомир Брънзов увери, че няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите, тъй като от утре ще има назначен директор.

БГНЕС

Днес от Националния институт по метеорология и хидрология ще изпратим две кандидатури за директор на института, от които Управителният съвет на БАН ще избере една и утре вече ще има изпълняващ длъжността директор, обясни проф. Брънзов.

Той коментира, че "след подписване на споразумението се отива към отпушване на дейността на института, благодарение на посредничеството на синдикатите и на МОН". По този начин първата част за започване на нормална работа на НИМХ е решена и остава втората част, свързана с трансформацията и с излизането на института от БАН, каза проф. Брънзов. По думите му в това е смисълът на този документ, който дава добра основа за бъдещето на Института.

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института

БГНЕС


Излизането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от БАН ще е в началото на следващата година, но след подписване на споразумението ще започнат процедурите за подготовката на това излизане, обясни проф. Брънзов. По думите му "излизането ще стане факт с новия бюджет за 2019 г., но целта е да започнат подготвителните действия".

След срещата, която се проведе в МОН, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни: "Срещнахме се излъчените от ОС на НИМХ представители за преговори и сключване на споразумение. Те също така са поканили и синдикатът от "Висше образование и наука" към КНСБ. Министърът ще бъде гарант. Някои редакционни бележи бяха направени от наша и от страна на НИМХ. Бяха добавени нови неща, свързани с бъдещото преструктуриране и бъдещото създаване на структура. Обединихме се около един текст, в който ние се ангажираме да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и ще предложим една от тях за и.д. директор. Това е ангажиментът - от тяхна страна да има поне две представени кандидатури, а ние да ги разгледаме и да предложим една за и.д. директор. Другите неща са взаимно декларирани, че ще си изпълзяваме задълженията, за да може да деблокира институтът и от утре да има директор".
 
До края на деня се очаква да има назначен и. д. директор на НИМХ.