/ Dariknews.bg, архив
Принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос, заявяват в официална позиция от ръководството на Българската академия на науките.

Страната ни може да остане без прогнозата за времето, от НИМХ плашат с протести

Вчера служителите от института заплашиха, че ще спрат работа и ще подновят протестите. Метеоролозите алармират, че средствата не достигат и то не само за заплати, които са ниски, но и за належащи разходи като тези за сметките за ток. Служителите на НИХМ излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което информират, че ще подновят протеста си заради продължаващото несправедливо разпределение на бюджета от ръководството на БАН. Синоптиците настояват институтът да бъде изваден от БАН и да мине под ръководството на министерството на образованието и науката.

През май: Какво се разбраха ръководството на БАН и протестиращите синоптици?

"Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ. БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от институти на Академията и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране", се казва в позицията на ръководството на БАН.

От там обръщат внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват закона и устава на Академията.