Профилът на българина с наднормено тегло - възрастен и с ниско образование
Профилът на българина с наднормено тегло - възрастен и с ниско образование / Thinkstock/Getty Images

Около 15 процента от българите са затлъстели или са с наднормено тегло, сочат данни от изследване на Евростат за нивото на затлъстяване сред гражданите на ЕС през 2014 г.

Според европейската статистика най-висок дял българи с наднормено тегло има във възрастовата граница 65-74 години - около 22 процента от общия брой на хората с проблеми с килограмите у нас. Други 20 процента от затлъстелите българи са на възраст 45-64 години. Най-нисък е процентът на българите с наднормено тегло във възрастовите групи от 18-24 години - около 5 процента и от 25-34 години - около 6 на сто.

Данните на Евростат сочат също, че сравнително висок е делът на затлъстелите българи, които имат ниско образование - около 17 на сто от общия брой на сънародниците ни с проблеми с килограмите.

Делът на висшистите с наднормено тегло у нас е около 10 на сто. Броят на мъжете и жените у нас, които имат наднормено тегло е почти равен - 15,5 при мъжете и 14,2 на сто - при жените.

Над 224 000 българчета са с наднормено тегло или затлъстяване

В страните-членки на ЕС почти 1 на всеки 6 европейци се счита за затлъстял, отчита също изследването на Евростат. С нормално тегло са едва 46 на сто от европейските граждани, с наднормено тегло - около 16 процента, с проблемно тегло, което е близко до наднорменото - около 35,7 на сто и с поднормено тегло - са около 2,3 на сто от гражданите на ЕС.

Страните, в които е отчетен най-нисък процент на хора с наднормено тегло са: Румъния - 9,4 на сто, Италия - 10,7 на сто, Холандия - 13 на сто, Белгия и Швеция - по 14 на сто и др.

Най-затлъстели в ЕС са жителите на Малта - 26 процента. Следват ги жителите на Латвия и Унгария - с по 21 процента, Естония и Великобритания - по 20 на сто и др.

Като цяло в ЕС съществува паритет в наднорменото тегло на двата пола - 16 процента при мъжете и 15,7 на сто при дамите. Сред представителите на силния пол в ЕС най-затлъстели са мъжете в Малта - 28 процента, Унгария - 22 процента и Словакия - 21 процента.

Колко трябва да е талията при мъжете и жените, за да са здрави?

При дамите най-закръглени отново са представителките на Малта - 24 процента, Латвия - 23 процента, Великобритания и Унгария - по 20 процента и др.

Извън рамките на ЕС - най-закръглени са представителките на Турция - 26 процента.

Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици водят до наднормено тегло и затлъстяване, а оттам следват редица здравословни проблеми като захарен диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други съпътстващи заболявания, отчита европейската статистика.

Източник: БТА