"Само 2-3 седмици са нужни на Делта варианта, за да придобие застрашаващи размери", заяви в студиото на "Здравей, България" математикът проф. Николай Витанов.

"Към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо. Може да гледаме Гърция – те са месец пред нас. В Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в COVID-19 може да е напечена. Там се надига вълна, което не е никаква изненада. Делта вариантът на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие", обясни математикът.

Вариант Делта на COVID-19 може да се разпознае по специфични симптоми

По думите му при нас Делта вариантът на вируса се опитва да пробие, но не успява. "Това ще е така още малко време. Здравната система, действието на английския щам и летния сезон са три от четирите фактора за развитието му. Четвъртият е ваксинацията", добави проф. Витанов.

„За всяка държава разпространението е различно. Научната информация показва следното: Делта вариантът се удвоява на 8 дни. Ако стигнем 1000 новозаразени, след седмица ще сме на 2000. Ако не направим нищо след месец ще сме на рекорд – 8000 случаи на ден”, каза още той.

Витанов подчерта, че все пак лятото е спокойно и "хората трябва да се насладят на почивката си".

Вижте повече във видеото.
NOVA